Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


15.2. Timer 0


      A Timer 0 egy 8-bites felfelé számláló áramkör. Főbb jellemzői:
     ˇ a 8-bites számlálólánc és az OPTION_REG üzemmód beállító vezérlő regiszter is az adatmemória-területen van elhelyezve, így kezelésük megegyezik egy általános adatregiszterével;
     ˇ tetszőleges időpontokban írható és olvasható, vagyis kezdőértékkel feltölthető, illetve állapota bármikor megvizsgálható;
     ˇ 8-bites programozható előosztóval rendelkezik, 1:2, 1:4, 1:8, 1:16, 1:32, 1:64, 1:128 és 1:256 beállítható osztási arányokkal;
     ˇ választható külső vagy belső léptetőjel, ahol a belső jel csak az utasításciklus órajele, tehát az oszcillátor órajelének negyede lehet;
     ˇ kiválasztható a külső léptetőjel aktív éle;
     ˇ túlcsordulás hatására megszakítást kezdeményezhet.

      A Timer 0 áramkörének elvi vázlata:

A Timer0 blokkvázlata
15.2-1. Ábra

      Az ábrán megfigyelhető, hogy a Timer 0 számláló áramkör léptetőjele a T0CKI mikrovezérlő bemenetre kapcsolt külső jel vagy az oszcillátor áramkör frekvenciájának negyede lehet. A kiválasztás az OPTION_REG vezérlő regiszterben elhelyezett T0CS bit beállításával történhet. A logikai "0" érték a belső utasításciklus órajelét, a logikai "1" érték a külső órajel forrást választja ki.
      A külső léptetőjel állandó frekvenciájú órajel vagy véletlenszerű impulzus-sorozat egyaránt lehet, ha az a szükséges időzítési feltételeknek megfelel. A T0CKI bemenetre kapcsolt külső léptetőjel aktív élének kiválasztása (amelynek hatására a számláló előre lép) az OPTION_REG vezérlő regiszterben elhelyezett T0SE bit beállításával történhet. A logikai "0" érték felfutó, az "1" érték lefutó élt választ ki.
      A 8-bites előosztó áramkör Timer 0-hoz rendelése az OPTION_REG vezérlő regiszterben elhelyezett PSA bit "0"-ra állításával, az osztási érték beállítása az ugyanitt elhelyezett PS0..PS2 vezérlő bitekkel történhet.
      A Timer 0 léptető jelét egy szinkronizáló áramkör késlelteti olyan mértékben, hogy a léptetés egy jól meghatározott időpontban, a Q4 órajelciklus elején történjen meg, így ez a folyamat nincs hatással egy esetleges érték kiolvasásra, amely a Q2 órajelciklusban megy végbe. A szinkronizáló áramkör késleltetése 3..7 órajelciklus, vagyis két utasításciklusnál minden esetben rövidebb.
      A Timer 0 számláló regisztere, a TMR0 regiszter az általános adatmemória regiszterekhez hasonlóan tetszőleges időpontban írható és olvasható, nullázható, kezdőértékkel feltölthető, pillanatnyi értéke tesztelhető. A TMR0 regiszter írásakor a hozzárendelt előosztó léptetőregisztere nullázódik és a léptetés két utasításciklusnyi ideig tiltva van. Ezt a késleltetést pontosabb időzítések esetében figyelembe kell venni.
      A TMR0 regiszter túlcsordulásakor (átváltás H'FF'-ről H'00'-ra) az INTCON vezérlő regiszterben elhelyezett T0IF bit logikai "1" értékre áll be. Ha a Timer 0 túlcsordulás megszakítás az ugyanitt elhelyezett T0IE bittel engedélyezett, és a megszakítások globálisan is engedélyezettek, létrejön egy megszakításkérés. (A T0IF jelzőbitet szoftverből kell nullázni.) Ez a megszakításkérés nem használható a mikrovezérlő SLEEP üzemmódból való ébresztésére, mivel a Timer 0 SLEEP üzemmódban ki van kapcsolva, így külső jellel sem léptethető.

      A Timer 0 számlálót részleteiben bemutató fejezetek:

Vezérlő regiszterek
Működési idődiagramok
Megszakításkérés
Működtetés külső léptetőjellel
Az előosztó beállítása

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra