Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


15.2.3. Timer 0 megszakításkérés


      A TMR0 regiszter túlcsordulásakor (átváltás H'FF'-ről H'00'-ra) az INTCON vezérlő regiszterben elhelyezett T0IF jelzőbit logikai "1" értékre áll be. Ha a Timer 0 túlcsordulás megszakítás az ugyanitt elhelyezett T0IE bittel engedélyezett, és a megszakítások globálisan is engedélyezettek, létrejön egy megszakításkérés. (A T0IF jelzőbitet szoftverből kell nullázni.)
      A Timer 0 túlcsordulás megszakítás nem használható a mikrovezérlő SLEEP üzemmódból való ébresztésére, mivel a Timer 0 SLEEP üzemmódban ki van kapcsolva, így külső jellel sem léptethető.

      A következő ábra a Timer 0 túlcsordulás megszakítás lefolyását mutatja be:

Timer0 túlcsordulás megszakításelfogadás
15.2.3-1. Ábra

      A T0IF jelzőbit a számláló túlcsordulása után egy órajelciklussal logikai "1"-re vált. (Külső léptetés esetén figyelembe kell venni, hogy a számláló növelése csak a léptető jel megjelenése után 3..7 órajelciklus múlva következik be.) A T0IF jelzőbit mintavételezése minden esetben a Q1 órajelciklus végén történik meg. A soron következő utasítás még végrehajtódik, de az éppen beolvasott már törlődik.
      A T0IF jelzőbit értékváltozásának észlelését követő utasításciklusban az INTCON vezérlő regiszterben elhelyezett GIE globális engedélyező bit "0"-ra vált, vagyis az összes többi megszakítás tiltásra kerül. Utasításbeolvasás, utasításvégrehajtás nem történik.
      A Timer 0 túlcsordulását követő harmadik utasításciklusban történik meg az utasításbeolvasás a 0004h címről.
      A túlcsordulást követő negyedik utasításciklusban indul meg az utasításvégrehajtás.
      (A T0IF jelzőbitet még a megszakításkezelő szubrutinból való kilépés előtt nullázni kell, különben a RETFIE utasítás hatására egy újabb megszakításelfogadás indul meg.)

      A tényleges megszakításkésleltetés belső léptetés esetén 4 utasításciklus, de külső léptetés esetén a túlcsordulást előidéző eseményhez képest 5 vagy 6 utasításciklus lehet.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra