Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


15.2.4. Timer 0 működtetése külső léptetőjellel


      A Timer 0 számláló áramkör léptetőjele a T0CKI mikrovezérlő bemenetre kapcsolt külső jel vagy az oszcillátor áramkör frekvenciájának negyede lehet. A kiválasztás az OPTION_REG vezérlő regiszterben elhelyezett T0CS bit beállításával történhet. A logikai "0" érték a belső utasításciklus órajelét, a logikai "1" érték a külső órajel forrást választja ki.
      A külső léptetőjel állandó frekvenciájú órajel vagy véletlenszerű impulzus-sorozat egyaránt lehet, ha az a fejezet végén található táblázatban látható időzítési feltételeknek megfelel. A T0CKI bemenetre kapcsolt külső léptetőjel aktív élének kiválasztása (amelynek hatására a számláló előre lép) az OPTION_REG vezérlő regiszterben elhelyezett T0SE bit beállításával történhet. A logikai "0" érték felfutó, az "1" érték lefutó élt választ ki.

      A külső léptető jelet egy szinkronizáló áramkör késlelteti olyan mértékben, hogy a léptetés egy jól meghatározott időpontban, a Q4 órajelciklus elején történjen meg, így ez a folyamat nincs hatással egy esetleges érték kiolvasásra, amely a Q2 órajelciklusban megy végbe. A szinkronizáló áramkör késleltetése 3..7 órajelciklus, vagyis két utasításciklusnál minden esetben rövidebb.
      A késleltetés alakulását előosztó alkalmazása nélkül a következő ábra mutatja be.

A külső léptetés lefolyása
15.2.4-1. Ábra

      A külső léptető jel vizsgálata a Q2 és Q4 órajelciklus végén, a piros nyilakkal jelölt időpontokban történik meg. (A fejezet ábráin a lefutó él van kiválasztva aktív élnek.) A külső léptető jel lefutó éle után következő vizsgálat észleli a léptetés tényét, aminek hatására a szinkronizáló áramkör bemenetén is létre jön a vezérlő felfutó él. A szinkronizáló áramkör bemenetén a logikai "1" szint a külső léptető jel logikai "1" szintre való visszatérésének észleléséig tart.
      A Timer 0 léptető jele az észlelést követő 3 vagy 5, illetve a külső léptető jel megjelenésétől számított 3..7 órajelciklus eltelte után jön létre.
      A következő ábra a késleltetések határeseteit és az időkorlát túllépéseket mutatja be.

A külső léptetés késleltetése
15.2.4-2. Ábra

      Az ábrán jól látható, hogy a mintavételezési időközöknél rövidebb léptető impulzusok esetenként figyelmen kívül maradnak.
      Előosztó alkalmazása esetén a mintavételezés az előosztó kimenetén történik meg, így az időkorlátok az osztási aránytól függően megváltoznak.

      A következő táblázat a T0CKI mikrovezérlő bemenetre vezetett külső léptető jel időjellemzőinek határértékeit adja meg.

15.2.4-1. Táblázat
Megnevezés Minimális hossz
Utasításciklus: Tut = 4 · Toszc
Előosztás: N = 2, 4, 8,...
Magas szint Előosztó nélkül 0,5·Tut + 20 [ns]
Előosztóval 10 [ns]
Alacsony szint Előosztó nélkül 0,5·Tut + 20 [ns]
Előosztóval 10 [ns]
Periódusidő Előosztó nélkül Tut + 40 [ns]
Előosztóval (Tut + 40) / N [ns]

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra