Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


10.2. Adatmemória


      A közepes teljesítményű PIC mikrovezérlők adatmemóriája (RAM) két eltérő funkciójú részből áll, amelyek elhelyezés és kezelés szempontjából nincsenek elválasztva:
     ˇ Hardver vezérlő regiszterek (SFR - Special Function Registers), amelyek a CPU és a perifériák működését kezelik. Az összes hardver vezérlési funkció ezekkel van megoldva. Néhányuk Reset-esemény hatására meghatározott alapállapotba áll be.
     ˇ Általános adatregiszterek (GPR - General Purpose Registers), amelyek a felhasználói program adatainak tárolására szolgálnak. A mikrovezérlők típustól függően 36..368 bájt általános adatmemóriát tartalmaznak. Ezek a regiszterek a bekapcsolási Reset-folyamat alatt véletlen értéket vesznek fel.

      Az általános és vezérlő regiszterek kezelés szempontjából nem különböznek egymástól. Minkét regisztercsoporton végrehajthatóak a regiszterszintű és a bitszintű utasítások is. Valamint minden regiszter elérhető közvetlenül és közvetett címzéssel is.
      Az adatmemória mindegyik mikrovezérlő típus esetében több lapra (2 vagy 4) van osztva. Közvetlen és közvetett címzésnél is a STATUS regiszter megfelelő bitjeinek beállításával kell kiválasztani az elérni kívánt memórialapot. (A Microchip a gyári dokumentációkban az adatmemória-lapokat Bank-eknek, a lapozást Banking-nek nevezi.)
      A kétlapos adatmemória blokkvázlata látható a következő ábrán.

A kétlapos adatmemória
10.2-1. Ábra

      Az alábbi ábra pedig a négylapos adatmemóriát mutatja.

A négylapos adatmemória
10.2-2. Ábra

      Az adatmemória-lapok egyenként 128 regiszterhelyet tartalmaznak (,azaz 128 bájtosak), amelyekből nincs mindegyik felhasználva. A vezérlő regiszterek a lapok alsó címtartományában helyezkednek el. A várhatóan gyakran használt regiszterek elérhetők több memórialapról is, hogy csökkenjen a szükséges lapozások száma. A későbbiekben a pontos regisztertérképek is bemutatásra kerülnek.
      Az adatmemória regiszterei között közvetlen adatcserére nincs lehetőség. Az adatátvitel csak két utasítással oldható meg: először a forrásregiszter értékét a W munkaregiszterbe kell mozgatni, majd innen vihető tovább az adat a célregiszterbe.
      Áramkörileg a teljes adatmemória statikus felépítésű, így tetszőlegesen alacsony órajel esetén sem lép fel adatvesztés.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra