Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


4.7. Programmemória paritáshiba Reset


      A PIC16C642, PIC16C662 és PIC16C715 mikrovezérlőkbe a gyártó beépített egy programmemória tartalom sérülésjelző áramkört. (Ezeket a típusokat már nem gyártják.)
      Ezek a mikrovezérlő típusok 16 bites szóhosszra bővitett programmemóriát tartalmaznak, amelyben az alsó két bit paritásbitként van felhasználva. A paritásbiteket szoftveresen kell meghatározni és az utasítással együtt a mikrovezérlőbe programozni. A beépített ellenőrző áramkör a programmemóriából beolvasott utasítás paritáshibáját észleli és Reset-jelet hoz létre, illetve "0"-ra állítja a jelzőbitet, amely a PCON vezérlő regiszterben van elhelyezve. Ha a paritáshiba Reset a konfigurációs szóban elhelyezett MPEEN vezérlőbittel engedélyezve van, akkor a fellépő paritáshiba Reset-folyamatot fog indítani. A jelzőbit által felvett érték a Reset-folyamat lejátszódása után is megmarad, így szoftverből megállapítható, hogy paritáshiba lépett-e fel.
      Az MPEEN vezérlőbit értékkijelzés céljából a PCON vezérlő regiszterben is szerepeltetve van.
      A következő ábrán a paritáshiba észlelését végző áramkör látható.

Paritáshiba észlelő áramkör
4.7-1. Ábra

      A PE paritásbit az utasításszó páros sorszámú bitjeinek páros paritásbitje, vagyis a páros sorszámú bitek "1" értékeinek számát párosra egészíti ki.
      A PO paritásbit az utasításszó páratlan sorszámú bitjeinek páratlan paritásbitje, vagyis a páratlan sorszámú bitek "1" értékeinek számát páratlanra egészíti ki.
      A felvázolt Kizáró-VAGY kapukból álló áramkör szintén elvégzi a fenti feladatot. Ha a számított érték nem egyezik a paritásbitek értékével, létrejön a hibajel, amely "0"-ra állítja a jelzőbitet és ha engedélyezve van, Reset-jelet generál.
      A paritásbitek számítása bővebben a programmemóriát bemutató fejezetben található.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra