Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


4.6.2. Külső BOR áramkörök


      Belső BOR áramkörrel nem rendelkező mikrovezérlők esetében; vagy, ha a belső BOR áramkör küszöbszintjei nem felelnek meg a kívánalmaknak, külső BOR áramkör alkalmazására van szükség.
      A következőkben néhány külső BOR áramköri megoldás kerül vázlatos bemutatásra.

      A legegyszerűbb lehetőség:

Egyszerű külső BOR áramkör
4.6.2-1. Ábra

      A fenti megoldásban tulajdonképpen az R3 ellenállás létrehozni, a T tranzisztor pedig megszüntetni "igyekszik" a Reset-jelet. Az áramkör ellenállásértékeinek megfelelő megválasztásával állítható be, hogy a kívánt BOR feszültségszint (UBOR) alatt az R3, felette pedig T hatása legyen meghatározó.
      A T tranzisztornak nyitott állapotban kell lennie ha a tápfeszültség a BOR határfeszültség felett van (Ut > UBOR). Ez akkor valósul meg, ha az R1-R2 feszültségosztó kimenetén (a tranzisztor bázisán) a feszültség a pillanatnyi tápfeszültségnél legalább 0,7V-tal kevesebb. Ha R2-t szabadon választjuk, akkor az R1 a következőképpen számítható:

R1 = 0,7 · R2 / (UBOR - 0,7).

      A képlet figyelmen kívül hagyja a tranzisztor bázisáramát, amely a feszültségosztó osztási arányát kis mértékben megváltoztatja. (Illetve a bázisáram csak akkor elhanyagolható, ha sokkal kisebb, mint az osztóáram. Tehát nagy ellenállásértékek esetén számottevő hatása lehet.)
      A fenti áramkör a BOR feszültségszintet csak meglehetősen pontatlanul tartja be, ezért túl magasra választott határfeszültség esetén (például Ut = 5V, UBOR = 4,7V) szélsőséges körülmények között akaratlan (esetleg sorozatos) Resetet okozhat.

Vissza a lap tetejére

      A következő áramkör az előzőnek egy pontosabb változata:

BOR áramkör Zener-diódával
4.6.2-2. Ábra

      Az áramkör működése ez előző áramkörnek megfelelő. A Zener-dióda feszültsége a következőképpen határozható meg:

Uz = UBOR - 0,7V.

      Ügyelni kell arra, hogy a névleges Zener-feszültség egy bizonyos Zener-áramhoz tartozik. A Zener-diódát kisebb árammal működtetve ez a feszültség is kisebb lesz, főleg, ha az áram már túlzottan a karakterisztika "hajlatában" van.

      A fent bemutatott (Microchip által közzétett) tranzisztoros BOR áramköröket előre nehezen számítható tulajdonságaik miatt célszerű egy előzetes megépítés és mérés során kidolgozni és pontosítani!

Vissza a lap tetejére

      Igazán üzembiztos, minden különleges eshetőségre kész (és viszonylag olcsó) megoldás csak külső speciális Reset-áramkör használatával valósítható meg.
      Több cég is készít különböző tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkező Reset-áramköröket. Mindenkor a célnak legjobban megfelelőt kell választani. Az alábbi ábrán egy Microchip gyártmányú MCP 100 típusú három kivezetéses Reset-áramkör alkalmazására láthatunk példát.

Az MCP100 típusú külső BOR áramkör használata
4.6.2-3. Ábra

      Az MCP 100 integrált áramkör különböző küszöbfeszültségű változatokban rendelhető. Ha a mikrovezérlővel közös tápfeszültsége az adott küszöbszint alá esik, akkor negatív aktív Reset-jelet biztosít kimenetén, amelynek megszűnése a kiváltó esemény megszűnésétől számítva még egy bizonyos késleltetéssel is rendelkezik. (Természetesen ez az áramkör nem csak üzem közbeni BOR eseménynél, hanem bekapcsoláskor is gondoskodik a megfelelő idejű Reset-jelről. Tehát az úgynevezett POR (Power-on Reset) funkciót is ellátja.)
      Az MCP 100 integrált áramkör adatlapja megtalálható a Microchip információs CD-ROM-okon és a cég WEB-oldalán.
      Az MCP 100 tápfeszültségkivezetésére kapcsolt C kondenzátor megakadályozza a Reset-jel kialakulását rövid idejű feszültségtranziensek fellépésekor, amelyek a mikrovezérlő működésére nincsenek hatással.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra