Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


4.3. Bekapcsolási Reset (POR)


      A tápfeszültség megjelenésekor a mikrovezérlőben elhelyezett feszültségérzékelő áramkör (Ut = 1,2..2,1V körül) Reset-jelet hoz létre. (Erre azért van szükség, hogy a mikrovezérlő alapállapotból induljon.)
      A tápfeszültségnek van egy bizonyos felfutási ideje, ami a tápegység felépítésétől és a bekapcsolás módjától függ. Már a tápfeszültség félértéke alatt megindulnak bizonyos áramköri működések, mint például az oszcillátor berezgési folyamata és a feszültségérzékelő áramkör működésbe lépése.
      A programfutás természetesen csak a megfelelő tápfeszültség és stabil órajel megléte után indulhat. A mikrovezérlőben ez a bekapcsolási Reset-jel megszűnésének késleltetésével van megoldva. A két késleltető áramkörről a következő fejezetekben lesz szó.
      A bekapcsoláskor létrejövő Reset-jel a gyári dokumentációkban POR (Power-on Reset) jelként szerepel. A jel becsatolása a mikrovezérlő Reset-áramkörébe az előző fejezet ábráin látható.
      Hagyományos esetekben a belső áramköri késleltetés elegendően hosszú az üzembiztos működésbelépéshez. Ezért a mikrovezérlő Reset kivezetésére (MCLR) általában nincs is szükség. Az alábbi ábrán látható a mikrovezérlő külső Reset-áramkör nélküli használata.

Az MCLR kivezetés használatának mellőzése
4.3-1. Ábra

      Az ábra bal oldalán látható megoldásnál a mikrovezérlő MCLR jelű külső Reset kivezetése a tápfeszültségre, tehát logikai "1" szintre van kapcsolva. Így nem jöhet létre külső Reset-jel.
      A Microchip cég az újabb adatlapokon a fenti ábra jobb oldali áramkör kialakítását ajánlja a mikrovezérlő MCLR kivezetésének védelmére. A C kondenzátor értéke nem kritikus, akár el is hagyható.
      Célszerű ellenőrizni, hogy a tápfeszültség felfutási ideje megfelel-e a felhasznált mikrovezérlő adatlapján szereplő kívánalmaknak (a külső hőmérsékletváltozások hatásainak figyelembevételével).

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra