Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


4.3.1. Külső POR áramkör


      Előfordulhat olyan tápegység kialakítás, amelynél a tápfeszültség felfutási ideje túl hosszú a mikrovezérlő belső Reset-állapot megszüntetés-késleltetéséhez (PWRT, OST) képest, vagyis amikor a mikrovezérlő alaphelyzetbe állítására nincs elegendő idő és a programfutás már túlzottan alacsony tápfeszültségen megkezdődik.
      Ilyen esetekben alkalmazhatók a következő ábrán látható egyszerű külső bekapcsolási Reset-áramkörök.

Egyszerű külső POR áramkörök
4.3.1-1. Ábra

      A bekapcsolás pillanatában a C kondenzátor rövidzárként viselkedik és a mikrovezérlő MCLR bemenetén logikai "0" szintet biztosít. Tehát a mikrovezérlőt Reset-állapotba hozza.
      Mivel a kondenzátor az R ellenálláson keresztül folyamatosan töltődik, az MCLR bemenet feszültsége is emelkedik. Amikor ez a feszültség eléri a logikai "1" szint alsó küszöbfeszültségét, a Reset-állapotba állító jel megszűnik. A határozatlan logikai állapot elkerülése végett az MCLR bemenet Schmitt-trigger jellegű.
      Az MCLR bemenet logikai "1" állapotának alsó küszöbszintje általában nagyobb, mint 0,8Ut. Az R és C értékek megfelelő megválasztásával állítható be a Reset-jel kívánt időtartama. Az R értéknek 40kΩ-nál kisebbnek kell lennie, hogy a rajta létrejövő feszültségesés ne akadályozhassa meg a logikai "1" szint elérését.
      A D dióda a kondenzátor kisülését gyorsítja a tápfeszültség kikapcsolása után.
      A jobb oldali áramköri megoldás R1 ellenállása a mikrovezérlő MCLR kivezetését védi.

Vissza a lap tetejére

      Ha a mikrovezérlő nem tartalmaz belső BOR áramkört, igazán üzembiztos, minden különleges eshetőségre kész megoldás csak külső speciális Reset-áramkör használatával alakítható ki.
      Több cég is készít különböző tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkező Reset-áramköröket. Mindenkor a célnak legjobban megfelelőt kell választani. Az alábbi ábrán egy Microchip gyártmányú MCP 100 típusú három kivezetéses Reset-áramkör alkalmazására láthatunk példát.

Külső rendszerfelügyelő integrált áramkör használata
4.3.1-2. Ábra

      Az MCP 100 integrált áramkör különböző küszöbfeszültségű változatokban rendelhető. Ha a mikrovezérlővel közös tápfeszültsége az adott küszöbszint alá esik, akkor negatív aktív Reset-jelet biztosít kimenetén, amelynek megszűnése a kiváltó esemény megszűnésétől számítva még egy bizonyos késleltetéssel is rendelkezik. (Ez az áramkör nem csak bekapcsoláskor, hanem bármilyen feszültségesés esetén is gondoskodik a megfelelő idejű Reset-jelről. Tehát úgynevezett BOR (Brown-out Reset) funkciót is ellát.)
      Az MCP 100 integrált áramkör adatlapja megtalálható a Microchip információs CD-ROM-okon és a cég WEB-oldalán.
      Az MCP 100 tápfeszültségkivezetésére kapcsolt C kondenzátor megakadályozza a Reset-jel kialakulását rövid idejű feszültségtranziensek fellépésekor, amelyek a mikrovezérlő működésére nincsenek hatással.

      Az MCLR kivezetésre vezetett negatív aktív Reset-jel minimális hosszára a gyártó a 2μs megkötést adja.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra