Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


4.2. Reset logika


      A PIC16XXX típusú mikrovezérlők mindegyikében megtalálható az alábbi ábrán látható Reset-áramkör.
      Ez az áramkör több különleges Reset-szolgáltatást is biztosít, amellyel a mikrovezérlők működése üzembiztosabbá tehető:

     ˇ Bekapcsolási Reset (Power-on Reset, POR), amely a mikrovezérlő tápfeszültségének megjelenésekor aktivizálódik és különböző késleltetések segítségével biztosítja, hogy a programfutás csak a tápfeszültség és az órajel üzembiztos megléte után induljon.
     ˇ Külső Reset normál működés közben, amikor a mikrovezérlő MCLR kivezetésén a jelszint logikai 0-ra változik. A negatív aktív Reset-jel minimális hosszára a gyártó a 2μs megkötést adja. Amikor az MCLR kivezetés szintje ismét logikai 1-re változik a programfutás ismét az elejéről indul.
     ˇ Külső Reset SLEEP állapotban, amely szintén az MCLR kivezetésen létrehozott logikai 0 szintű impulzussal váltható ki, és melynek hatására a mikrovezérlő kilép a SLEEP állapotból és a programfutás az elejéről indul.
     ˇ WDT (Watchdog Timer) Reset normál működés közben. A WDT egy programozáskor engedélyezhető/tiltható szabadonfutó számláló áramkör, amely túlcsorduláskor Reset-folyamatot kezdeményez. Ezzel az áramkörrel biztosítható, hogy a programozott működés esetleges akaratlan megszakadása ("lefagyása") esetén a mikrovezérlő újrainduljon.
     ˇ (WDT ébresztés SLEEP állapotban, amely nem valódi Reset-folyamat, mivel a regiszter tartalmak nem változnak és a programfutás a leállás helyétől folytatódik.)

Az alap Reset-áramkör
4.2-1. Ábra

Vissza a lap tetejére

      A negatív aktív belső Reset-jel az SR-tároló kimenetén jön létre. Az SR-tároló S bemenetére vezetett logikai "1" szint hatására megjelenik a Reset-jel. Ez az átváltás az ábrán látható hárombemenetű "VAGY"-kapu bármely bemenetének logikai "1"-re változásakor megtörténik. Tehát a belső Reset-jel a következő események bekövetkeztekor jelenik meg:

     ˇ Külső Reset-jelre a mikrovezérlő MCLR bemenetén.
     ˇ A WDT (Watchdog Timer) áramkör számlálójának túlcsordulásakor. (Ha a WDT áramkör működése engedélyezve van.)
     ˇ A mikrovezérlő tápfeszültség alá helyezésekor, amelyet a POR áramkör észlel.

      Természetesen a belső Reset-jel akkor is megmarad, ha az SR-tároló S bemenete újra logikai "0"-ra vált, tehát, ha a jelet kiváltó ok megszűnik.
      A belső Reset-jel megszüntetését az SR-tároló R bemenetére vezetett jel biztosítja. (Az S bemeneten jelen levő logikai "1" szint az ábrán látható inverterrel reteszeli az R bemenetet, tehát megakadályozza, hogy egyidejűleg logikai "1" szint kerülhessen a tároló mindkét bemenetére. Ebből következik, hogy a belső Reset-jel csak akkor törölhető, ha már egyik kiváltó ok sincs jelen.)
      A belső Reset-jel a következő események együttes meglétekor szűnik meg:

     ˇ A Reset-jelet kiváltó (a fentiekben felsorolt) okok közül már egyetlen egy sincs jelen.
     ˇ A PWRT (Power-up Timer) késleltető áramkör túlcsordult. (Ha a konfigurációs biztosítékokban engedélyezve van a PWRT működése.)
     ˇ Az OST (Oscillator Start-up Timer) késleltető áramkör túlcsordult. (Kivéve, ha az OST áramkör működése tiltva van, például RC oszcillátor üzemmódban.)

Vissza a lap tetejére

      Egy teljes kiépítettségű Reset-áramkör látható a következő ábrán, amely a PIC mikrovezérlők összes Reset-lehetőségét bemutatja.

A legújabb fejlesztésű mikrovezérlők Reset-áramköre
4.2-2. Ábra

      A kék szaggatott vonallal bekeretezett részben egy, az újabb fejlesztésű mikrovezérlőkben alkalmazott áramköri megoldás látható, amellyel az MCLR kivezetés egy általános I/O kivezetéssé alakítható, szoftveresen kapcsolható belső felhúzóellenállással. Ezzel a megoldással egy értékes kivezetés takarítható meg olyan esetekben, ahol az MCLR kivezetésre amúgy sem volna szükség.
      A felső zöld szaggatott vonallal bekeretezett részben látható a programmemória paritáshiba Reset (Parity Error Reset, PER) áramkör, amely az utasításbeolvasáskor észlelt paritáshibák esetén aktivizálódik. (Például a PIC16C642, PIC16C662 és PIC16C715 mikrovezérlőkben.)
      Az alsó zöld szaggatott vonallal bekeretezett részben látható a feszültségingadozás hatására fellépő Reset (Brown-out Reset, BOR) áramköre, amely a tápfeszültség meghatározott szint alá csökkenésekor lép működésbe. (Ez a küszöbszint az újabb eszközöknél már szoftveresen programozható.)

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra