Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


4.6. Reset feszültségingadozás hatására (BOR)


      Számos mikrovezérlő típusba be van építve az úgynevezett BOR (Brown-out Reset) lehetőség, amelyet a mikrovezérlő programozásakor kell az áramkör konfigurációs biztosítékával engedélyezni, illetve tiltani.
      Ez az áramkör Reset-jelet biztosít a mikrovezérlőnek, ha annak tápfeszültsége egy meghatározott UBOR feszültségszint alá esik legalább 100μs időtartamra. A BOR funkció kiküszöböli a hibás működést olyan alkalmazásoknál, ahol (például nagy áramfelvételű fogyasztók bekapcsolásakor) rövid idejű tápfeszültségesések fordulnak elő.
      A BOR áramkör UBOR névleges működésbelépési feszültsége a régebbi mikrovezérlőknél 4V. (UBOR = 3,7..4,3V; -40°C..+85°C.) Ez természetesen csak az Ut = 5V-os tápfeszültségű működtetéshez illeszkedik. (Az újabb típusoknál ez egy négy érték közül programozható feszültségszint. Erről a következő oldalon lesz szó részletesebben.) Tehát, a BOR működés engedélyezése előtt meg kell győződni róla, hogy annak működésbelépési feszültsége (UBOR) megfelel-e a kívánalmaknak!
      A BOR áramkör működésével együtt célszerű engedélyezni a PWRT működését is, mivel tulajdonképpen ez a Reset-késleltetés teszi lehetővé, hogy a Reset-folyamatok végrehajtásához elegendő idő álljon rendelkezésre.
      A következő idődiagramokon a BOR működés különböző esetei láthatóak.

A lehetséges működési esetek
4.6-1. Ábra

      A tápfeszültség UBOR szint alá csökkenésekor létrejön a belső Reset-jel. A táplálás helyreállta után kezdi meg működését a PWRT áramkör számlálója, amelynek túlcsordulása (kb. tPWRT = 72ms múlva) törli a belső Reset-jelet.
      A PWRT áramkör számlálója újraindítható. Így, mint az a második esetnél látható is, sorozatos feszültségesések esetén csak egyetlen hosszú belső Reset-jel jön létre. Ez akkor áll fent, ha a feszültségesések távolsága kisebb, mint a PWRT számlálójának késleltetési ideje.
      Ha a feszültségesések távolsága nagyobb, mint a PWRT számlálójának késleltetési ideje, akkor ismétlődő belső Reset-impulzusok keletkeznek.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra