Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


15.4. Timer 2


      A Timer 2 egy 8-bites felfelé számláló áramkör, amelyhez előosztó és utóosztó is kapcsolható. (Nincs minden mikrovezérlő típusba beépítve.) Főbb jellemzői:
     ˇ a TMR2 számlálóregiszter mellett egy felső határértéket tartalmazó PR2 regiszter működik, a két regiszter egy komparátor áramkörrel kerül összehasonlításra, és egyezésük hatására a számlálás megáll, illetve 0-ról folytatódik, valamint megszakításkérés indítható;
     ˇ a 8-bites számlálólánc (TMR2), a 8-bites határérték regiszter (PR2) és a T2CON üzemmód beállító vezérlő regiszter is az adatmemória-területen van elhelyezve, így kezelésük megegyezik egy általános adatregiszterével;
     ˇ a TMR2 számlálóregiszter és a PR2 határérték regiszter tetszőleges időpontokban írható és olvasható, vagyis kezdőértékkel feltölthető, illetve állapota bármikor megvizsgálható;
     ˇ 4-bites programozható előosztóval rendelkezik, de csak 1:1, 1:4 és 1:16 beállítható előosztási arányokkal;
     ˇ 8-bites programozható utóosztóval rendelkezik, 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1:5, ... 1:16 beállítható utóosztási arányokkal;
     ˇ a léptetőjel csak az utasításciklus órajele, tehát az oszcillátor órajelének negyede lehet;
     ˇ a CCP modul számlálási feladatait is elláthatja PWM üzemmódban;
     ˇ a szinkron soros port ütemadó számlálójaként is működhet.

      A Timer 2 áramkörének elvi vázlata:

A Timer2 blokkvázlata
15.4-1. Ábra

Vissza a lap tetejére

      A Timer 2 számláló a T2CON vezérlő regiszterben elhelyezett TMR2ON vezérlő bit logikai "1"-re állításával kapcsolható be. Használaton kívül a fogyasztás minimalizálása érdekében célszerű az áramkört kikapcsolt helyzetben tartani.
      A Timer 2 léptetőjele csak az utasításciklus órajele, vagyis az oszcillátor órajelének negyede lehet, amely az előosztóra jut. Az előosztó osztási arányának beállítása a T2CON vezérlő regiszterben elhelyezett T2CKPS0 és T2CKPS1 vezérlő bitek beállításával lehetséges 1:1, 1:4 és 1:16 értékekre.
      A leosztott léptetőjel a TMR2 8-bites számlálóláncra jut, amelynek értéke minden bemenő felfutó élre eggyel nő. A mikrovezérlő Reset-működései során a TMR2 számlálólánc nullázódik.
      A Timer 2 számláló áramköre tartalmaz egy PR2 felső határérték regisztert, amellyel a számlálás hossza hardveresen korlátozható, csökkentve ezzel a szoftverigényt és a reagálási időt, vagyis gyorsítva a programműködést. A PR2 értéke és a TMR2 pillanatnyi értéke egy komparátor áramkörrel folyamatosan összehasonlításra kerül. Egyezés esetén a rákövetkező léptetőjelre a komparátor kimenő jelet szolgáltat, amely az utóosztóra kerül, valamint nullázza a TMR2 számlálóregisztert. Így a számlálási folyamat 0-tól PR2 értékéig növekvő, majd újrainduló ciklusok ismétlődéséből áll, és minden ciklus végén megjelenik az utóosztó bemenetén egy léptetőjel.
      (Például, ha adott késleltetésre van szükség, akkor bizonyos időközönként szoftveresen kiolvasva a TMR2 értékét, megállapítható, hogy az mikor éri el, illetve haladja meg a kívánt értéket. A PR2 regiszter használatával, lecsökken a feladat szoftverigénye. A késleltetés időtartamának megfelelő értéket a PR2-be kell tölteni, majd engedélyezni a megszakításokat, így a határérték elérésekor a megszakításkezelő programrész néhány utasítással elérheti a feladat által megkívánt programrészletet. Ez a késés szoftveres értékellenőrzés esetén több tíz utasításciklus is lehet.)
      A Timer 2, hagyományos 8-bites számlálóként is használható a PR2 regiszter értékének FFh-ra (11111111b) állításával. A mikrovezérlő Reset-működései során a PR2 regiszter automatikusan az FFh alapállapotra áll be.
      A vezérelhető utóosztót a komparátor áramkör kimenő jele működteti. Az utóosztó osztási arányának beállítása a T2CON vezérlő regiszterben elhelyezett TOUTPS0, TOUTPS1, TOUTPS2 és TOUTPS3 vezérlő bitek beállításával lehetséges 1:1, 1:2, 1:3, 1:4, 1:5, 1:6, 1:7, 1:8, 1:9, 1:10, 1:11, 1:12, 1:13, 1:14, 1:15 és 1:16 értékekre.
      Az előosztó és utóosztó együttes használatával, azok maximális osztásával egy 16-bites számlálónak megfelelő késleltetés is elérhető.

Vissza a lap tetejére

      A TMR2 számlálóregiszter nullázódik:
     ˇ a mikrovezérlő Reset-működései során;
     ˇ a PR2 határértékregiszter írásakor.

      Az előosztó és utóosztó léptetőregiszterei nullázódnak:
     ˇ a TMR2 számlálóregiszter írásakor;
     ˇ a T2CON vezérlőregiszter írásakor;
     ˇ a mikrovezérlő Reset-működései során.

      A Timer 2 számláló áramkör működése készenléti üzemmódban az órajel hiánya miatt szünetel.

      Az utóosztó kimenő jelére a PIRx vezérlő regiszterben elhelyezett TMR2IF bit logikai "1" értékre áll be. Ha a Timer 2 határérték túllépés megszakítás a PIEx vezérlő regiszterben elhelyezett TMR2IE bittel engedélyezve van, valamint a periféria megszakítás és a megszakítások globálisan is engedélyezettek, létrejön egy megszakításkérés. (A TMR2IF jelzőbitet szoftverből kell nullázni.)
      A Timer 2 megszakítás logikája:

A Timer 2 megszakítás logikája
15.4-2. Ábra

      A Timer 2 számláló vezérlő regisztereit a következő fejezet mutatja be.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra