Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


13.12. Kisfogyasztású ébresztő (ULPW) bemenet


      A közepes teljesítményű PIC mikrovezérlők néhány újabb típusa egy fogyasztáscsökkentő megoldást, egy kisfogyasztású ébresztő (ULPW - Ultra Low-Power Wake-up) modult is tartalmaz.
      A modul az egyik port kivezetés áramkörébe van beépítve, az alábbi ábra szerint.

Az ébresztő modul beépítése a port áramkörbe
13.12-1. Ábra

      A modul tulajdonképpen az ábrán is látható engedélyezhető/tiltható áramgenerátorból és egy analóg komparátorból áll, amelyek az általános I/O kivezetés áramkörébe vannak kapcsolva. A modul tiltott állapotában a kivezetés általános I/O csatlakozóként használható.
      A kisfogyasztású ébresztő modul alapműködésének kiváltásához egy külső kondenzátort kell a kivezetésre kapcsolni, amelynek értékével az időzítés nagysága állítható be.
      A kondenzátort az időzítő működéséhez fel kell tölteni a tápfeszültségre, amely az I/O port kimeneti áramkörének segítségével lehetséges. A port kivezetést annak TRIS regiszterével kimenetként kell konfigurálni, majd a kimenet értékét a PORT regiszterben logikai "1"-re állítani, aminek hatására a kondenzátor bizonyos idő alatt feltöltődik. Ezután a kimeneti áramkört ki kell kapcsolni!
      Az analóg komparátor egyik bemenetén egy 0,4..0,7V-os referenciafeszültség (Uküszöb) van jelen, a másikon a kivezetés, vagyis a feltöltött C kondenzátor feszültsége. A komparátor szolgáltatja az időzítés végét jelentő megszakításkérő jelet (a fenti ábrán a logikai "1" szintet), amikor a kondenzátor feszültsége az Uküszöb referenciafeszültség alá csökken.
      Az áramgenerátor biztosítja a külső kondenzátor "lassú" kisütését. Az időzítő működése a mikrovezérlő PCON vezérlő regiszterében elhelyezett ULPWUE vezérlő bitjével indítható.
      Az ULPWUE bit logikai "1"-re állítására:
     ˇ a multiplexer a port bemeneti áramkörére a kivezetés helyett a komparátor kimenetét kapcsolja;
     ˇ valamint megindul az áramgenerátor 80..240nA-es (Ikisütő) kisütőárama.
      A megszakításkérés megvalósításához a port bemenetváltozás figyelő áramköre van felhasználva, vagyis ugyanaz a megszakításkérés jön létre, mint amelyik bemenő érték változáskor is.

      A kisfogyasztású ébresztő modul részletes ismertetése a 29. fejezetben található meg.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra