Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


13.11. LCD vezérlő kimenetek


      Egyes mikrovezérlő típusok rendelkeznek beépített LCD meghajtó modullal, amelynek segítségével típustól függően maximálisan 60, 96 vagy 116 szegmenses kijelzés valósítható meg.
      A régebbi típusú mikrovezérlők (PIC16C92x) LCD vezérlő kivezetései alternatív funkcióként digitális bemenetként is konfigurálhatóak, illetve használhatóak (de kimenetként nem). Ezek egy kivezetésének áramkörét mutatja be a következő ábra.

LCD vezérlő kivezetések
13.11-1. Ábra

      Az ábra egy olyan kivezetést mutat be, amely szegmensmeghajtóként és multiplexelt meghajtás esetén közös kimenetként is alkalmazható, a konfigurációtól függően. Szegmensmeghajtáskor az LCDSEx vezérlő jel engedélyezi, hogy a szegmensvezérlő adat az analóg kapcsolón keresztül a kimenetre jusson, illetve tiltja a digitális bemenetet. Közös kimenetként a Közösített kimenet engedélyezése jel végzi el ugyanezt. (A közös kimenet csak négy LCD vezérlő kivezetés esetében van beépítve.)
      A digitális bemeneti áramkör DT3 tárolója a digitális bemenő jelet tárolja az adatkiolvasás időtartamára. Digitális kimeneti áramkör nincs beépítve.
      A TRIS adatirány-kiválasztó regiszter egy háromállapotú pufferrel van imitálva, amely olvasáskor az adatbuszon a bemeneti működésnek megfelelő logikai "1" jelszintet biztosít.

      Az újabb mikrovezérlő típusok (PIC16F91x) LCD vezérlő kivezetései kétirányú digitális I/O működésre képesek. Ezek áramköri kialakítását mutatja be a következő ábra.

LCD vezérlő kivezetések kétirányú I/O működéssel
13.11-2. Ábra

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra