Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


7.1.2. Külső megszakítás


      A külső megszakításkérésekre igazak a következő állítások:
     ˇ a mikrovezérlő valamelyik bemenetének értékváltozására generálódnak;
     ˇ aszinkron jellegűek, vagyis fellépésük időpontja nem függ a mikrovezérlő belső állapotától.

      A közepes teljesítményű PIC mikrovezérlők a következő külső megszakítási lehetőségeket tartalmazhatják:
     ˇ Az INT csatlakozón fellépő fel- vagy lefutó él hatására fellépő megszakításkérés, amelynek INTF jelzőbitje és INTE engedélyező bitje az INTCON regiszterben van elhelyezve. Az aktivizáló él az OPTION regiszter INTEDG vezérlő bitjével választható ki. A megszakításkérés és -elfogadás idődiagramja látható az előző oldalon. Az INTF jelzőbitet a megszakításkiszolgáló szubrutinból szoftveresen kell törölni.
     ˇ I/O port változásra generálódó megszakításkérés, amely a mikrovezérlőnek csak néhány, erre a célra felkészített I/O csatlakozóján működik. Feltétel még, hogy az érintett kivezetés bemenetnek legyen konfigurálva. A legtöbb mikrovezérlőnél a B port felső négy kivezetése (RB4..RB7) működhet megszakításforrásként, az RBIF jelzőbit és az RBIE engedélyezőbit az INTCON regiszterben van elhelyezve.
     ˇ A CCPx csatlakozón fellépő fel-, illetve lefutóél hatására fellépő megszakításkérés, amely a CCP modul Capture (kiolvasás) üzemmódjában generálódik.
     ˇ Analóg komparátor értékváltozására fellépő megszakításkérés.

      Az INT és port értékváltozás megszakítási lehetőségek majd minden mikrovezérlőben megtalálhatóak. A megszakítási lehetőségek száma és típusa a mikrovezérlő beépített perifériáitól függ.

      A külső megszakításokhoz hasonló, de szinkronizált megszakítási lehetőségek a külső jellel léptetett számlálók túlcsordulásakor fellépő megszakítások. A számlálóregisztert előzőleg fel kell tölteni egy megfelelően nagy kezdeti értékkel, és egy vagy több külső léptetés hatására a túlcsorduláskor megszakításkérés generálódik.

      Természetesen bármely engedélyezett külső megszakításkérésre automatikusan végbemegy a SLEEP üzemmódból való kilépés is.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra