Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


13.6. Programozható felhúzó ellenállás


      A közepes teljesítményű PIC mikrovezérlők egyes portjai programozható (ki- és bekapcsolható) felhúzó ellenállásokkal vannak felszerelve, amivel tovább csökkenthető a szükséges külső alkatrészek száma.
      A programozható felhúzó ellenállások csak az adott port bemenetként konfigurált kivezetései esetében lépnek működésbe. A felhúzási áram 5V-os tápfeszültség mellett az 50..400µA-es tartományban van, amely egy 12,5 és 100kΩ közötti ellenállásnak (tipikusan 20kΩ) felel meg.
      Egy adott port felhúzó ellenállásai csak együttesen engedélyezhetőek az OPTION vezérlő regiszter ( vagy ) vezérlő bitjével. Ha a bit állapota logikai "0", a felhúzó ellenállások engedélyezettek, "1" érték esetén tiltva vannak. Az alaphelyzet a tiltott állapot, vagyis logikai "1".
      Egy felhúzó ellenállással bővített port-kivezetés kimeneti és adatirány-kiválasztó áramkörét mutatja be a következő ábra.

Programozható felhúzó ellenállás
13.6-1. Ábra

      A DT1 tároló a kimenő jelet tárolja.
      A DT2 tároló az adatirány jelet tárolja.
      Ahhoz, hogy a felhúzó ellenállás engedélyezve legyen, vagyis a kivezetést a T tranzisztor a tápfeszültségre kapcsolja, a tranzisztor Gate-jén logikai "0" jelnek kell lennie. Ehhez a kivezetés bemenetnek való kiválasztása, vagyis a DT2 tároló kimenetének "1" értéke, valamint az vezérlő bit "0" értéke szükséges.

Vissza a lap tetejére

      Néhány újabb típusú PIC mikrovezérlő egyes kivezetései programozható (ki- és bekapcsolható) fel- és lehúzó ellenállásokkal vannak felszerelve, ami az előzőnél is rugalmasabb áramköri kialakításokat enged meg.
      A programozható fel- és lehúzó ellenállások csak az adott port bemenetként konfigurált kivezetései esetében lépnek működésbe. A fel/le-húzási áram 5V-os tápfeszültség mellett az 50..400µA-es tartományban van, amely egy 12,5 és 100kΩ közötti ellenállásnak (tipikusan 20kΩ) felel meg.
      Egy fel- és lehúzó ellenállással bővített port-kivezetés kimeneti és adatirány-kiválasztó áramkörét (PIC16F636) mutatja be a következő ábra.

Programozható fel- és lehúzó ellenállás
13.6-2. Ábra

      Egy adott port fel- és lehúzó ellenállásai kivezetésenként engedélyezhetőek a WPUDA vezérlő regiszter megfelelő bitjeinek "1"-re állításával, valamint együttesen is engedélyezhetőek, illetve letilthatóak az OPTION vezérlő regiszter ( vagy ) vezérlő bitjével. Ha a bit állapota logikai "0", a fel/le-húzó ellenállások engedélyezettek, "1" érték esetén tiltva vannak. Az alaphelyzet a tiltott állapot, vagyis logikai "1".
      Az, hogy a fel- vagy a lehúzó ellenállás kapcsolódjon a bemenetre, a WDA vezérlő regiszter megfelelő bitjeinek beállításával választható ki, a logikai "1" érték a felhúzó ellenállást választja ki.
      Tehát ahhoz, hogy (például) a felhúzó ellenállás megjelenjen a bemeneten a következő feltételeknek kell teljesülniük:
     ˇ a kivezetést a TRIS adatiránybeállító regiszterben bemenetként kell konfigurálni;
     ˇ az OPTION vezérlő regiszterben az bittel engedélyezni kell a fel-, illetve lehúzást;
     ˇ a WPUDA regiszterben engedélyezni kell az adott kivezetés fel-, illetve lehúzását;
     ˇ a WDA regiszterben ki kell választani a "húzási irányt", jelen esetben a felhúzást.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra