Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


13.4. Kétirányú digitális I/O áramkör (3. változat)


      A közepes teljesítményű PIC mikrovezérlőkben a kétirányú digitális I/O áramkörök három változata található meg, esetenként akár együttesen is alkalmazva. Ez a fejezet a legújabb, harmadik változatot mutatja be, amely a bemeneti áramkörben különbözik az előző változattól. (Az áramköri vázlatokon az áramkorlátozó ellenállások, a digitális áramköri egységek tápfeszültség csatlakozásai és alaphelyzetbe állító áramkörei nem minden esetben szerepelnek.)

      A következő ábrán a digitális kimeneti áramkör látható, amely a teljes port áramkörből csak a kimenetet megvalósító részegységeket tartalmazza.

Digitális kimenet
13.4-1. Ábra

      Ez az áramkör teljes egészében megegyezik az előző változattal.
      A kivezetéshez tartozó PORT regiszter írásakor az adatbusz logikai szintje bekerül a DT tárolóba. A PORT regiszter írása jel valójában a Q4 belső órajel. A DT tároló a Q4 órajel lefutó élére lép működésbe, vagyis a kimeneten a kimenő jel az utasításciklus legvégén jelenik meg.
      A kivezetésre kapcsolt két dióda a túlfeszültségvédelmet látja el.

Vissza a lap tetejére

      A következő ábrán a digitális bemeneti áramkör látható, amely a teljes port áramkörből csak a bemenetet megvalósító részegységeket tartalmazza.

Digitális bemenet
13.4-2. Ábra

      A kivezetés feszültségszintje folyamatosan jelen van a háromállapotú puffer bemenetén. A kivezetéshez tartozó PORT regiszter olvasásakor a kivezetés logikai szintje megjelenik az adatbuszon is. Ha az olvasás időtartama alatt a bemenő jel változik, az hibát okozhat, aminek hatása kiküszöbölhető többszöri beolvasással és ellenőrzéssel
      A PORT regiszter olvasása jel valójában a Q2 belső órajel.

Vissza a lap tetejére

      Egy kétirányú port esetében szükség van az adatirány kiválasztására és a ki- és bemenő áramkörök működésének ez alapján történő engedélyezésére.
      A következő ábrán a teljes kétirányú port áramkör látható.

Kétirányú I/O port
13.4-3. Ábra

      A DT1 tároló a kimenő jelet tárolja.
      A DT2 tároló az adatirány jelet tárolja.
      A tárolók Ck beléptető bemenete a bemenő jel lefutó élét érzékeli és erre lép működésbe.
      Az olvasást a Q2, az írást a Q4 belső órajel vezérli.
      A kivezetéshez tartozó TRIS adatirány kiválasztó regiszter írásakor az adatbusz logikai szintje a DT2 tárolóba kerül. Ha a tároló állapota logikai "0", a kivezetés kimenetként, ha "1", bemenetként működik. A mikrovezérlő bekapcsolási reset folyamatának hatására a DT2 tároló kimenete automatikusan logikai "1" szintűre áll be, vagyis a kivezetés nagy-impedanciás bemenetként konfigurálódik.
      A TRIS regiszter olvasásakor a DT2 tároló tárolt értéke az adatbuszra kerül.

      Az I/O kivezetések kezelése bizonyos esetekben akaratlan hibás működéshez vezethet. A hibaforrásokat az előző fejezet részletesen bemutatja.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra