Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


10.1.5. Azonosító mező


      A programmemória konfigurációs területének első négy szava az azonosító mező. A 2000h..2003h címeken a felhasználó bármilyen 14 bites számadatot tárolhat (azonosító, ellenőrző összeg...). Ez a terület csak programozó készülékkel írható és olvasható.
      Az azonosító mező programozása egy későbbi fejezet témája.
      Az azonosító mező aktív kódvédelem mellett is kiolvasható.

      A gyártó az azonosító mezőben minden szónál csak az alsó négy bit használatát ajánlja, mivel a Microchip fejlesztői környezet csak ezeket jelzi ki, illetve ezeket veszi figyelembeaz ellenőrző összeg számításánál.

      A mikrovezérlő egyedi azonosítóval való ellátása lehetővé teszi a gyártmányok pontos azonosítását és így a gyártási módosítások dokumentálását. Az azonosító alapján a felhasznált programverzió későbbi visszakereshető.

      Egy adott állapotú programmemóriához előállított ellenőrző összeg lehetővé teszi a gyors hibakeresést, illetve ellenőrzést. Egy felprogramozott mikrovezérlő esetében a beprogramozott utasításokat bináris számként összeadva, minden esetben ugyanannak az összegnek kell adódnia. Bármilyen kis eltérés hibát jelent.

      Az ellenőrző összeg több módszerrel is képezhető:
     ˇ a teljes felhasználói programmemória összegzésével, amely egyszerűen megoldható, mert nem szükséges a program hosszának ismerete;
     ˇ csak a felhasznált programmemória összegzésével, amely bizonyos szempontból pontosabb ellenőrzést tesz lehetővé, mert a maradék memóriában fellépő hibát nem jelzi (ez konstans értékkel feltöltött maradék memória esetén lényeges).

      Az ellenőrző összeghez hozzáadható még a konfigurációs szó is, így egyetlen lépéssel ellenőrizhető az adott mikrovezérlő.
      Az egyedi azonosítót nem mindig célszerű az ellenőrző összegben felhasználni. Egyedi mikrovezérlő azonosítók esetén különben minden azonosra programozott, de egyedileg azonosított mikrovezérlő ellenőrző összege más lesz.
      Egy 8kx14 bites programmemória utasításainak összege akár egy 27 bites szám is lehet, amely hexadecimálisan hét számjegyű. Az ellenőrző összeg képzésénél, illetve alkalmazásánál nincs szükség a teljes összegre, hiszen bármilyen kis programhiba is már az alsó helyiértékekben elváltozást okoz. Általában az összeg alsó 8 bitje már kielégítő ellenőrző számot alkot.

      A Microchip programozó készülékei a programozási útmutatókban (EPROM, FLASH) leírt összegzési algoritmusokat használják, amelyek mikrovezérlő típusonként és típuson belül is memória kódvédelemtől függően eltérőek. A Microchip 16 bites ellenőrző összegeket használ.

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra