Tudomány és Technika   Kezdőlap   PIC mikrovezérlők 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

PIC16xxx mikrovezérlők
3.4.1. Oszcillátor egyetlen külső ellenállással

Utolsó frissítés: 2013.06.28.

      Néhány jelenleg már nem gyártott mikrovezérlőben (PIC16C717, PIC16C770, PIC16C771, PIC16F62x) az órajelfrekvencia beállításához csak egyetlen külső ellenállásra van szükség. Ha nincs szükség pontosan időzített működésre, ezzel a megoldással helytakarékos és olcsó áramköri felépítés érhető el.
      Ehhez az áramköri megoldáshoz a mikrovezérlő konfigurálásakor az úgynevezett ER (External Resistor) oszcillátorüzemmódot kell kiválasztani.
      A beállítható frekvenciatartomány: 200 kHz..10 MHz.
      Az áramköri megoldás kapcsolási vázlata látható a következő ábrán.

Oszcillátor egyetlen külső ellenállással
3.4.1-1. Ábra

      Az RK ellenállás tulajdonképpen egy vezérlőáramot állít be, amellyel arányos lesz az oszcillátorfrekvencia. Mivel ennél a megoldásnál a frekvencia a vezérlőáramtól függ, nem pedig egy kapacitásértéktől, a kivezetések, a tokozás és a hozzávezetések kapacitása nincs rá számottevő hatással.
      Az RK ellenállás értékének felvételét a gyártó a 10kΩ..1MΩ tartományban ajánlja. RK = 10kΩ alatt az áramkör túlzottan érzékeny a hőmérsékletváltozásra. RK = 1MΩ felett (azaz nagyon alacsony vezérlőáramnál) az oszcillátor működését a mindig jelen levő kis áramszivárgások megzavarhatják és az oszcillátor meg is állhat.
      Az oszcillátor frekvenciájának alakulását az RK ellenállás változásának függvényében a következő táblázat mutatja be.

3.4.1-1. Táblázat
      RK         Frekvencia  
10,4MHz
1kΩ 10MHz
10kΩ 7,4MHz
20kΩ 5,3MHz
47kΩ 3MHz
100kΩ 1,6MHz
220kΩ 800kHz
470kΩ 300kHz
1MΩ 200kHz

      Az ER oszcillátor üzemmódban az OSC2 mikrovezérlő kivezetésnek két funkciója lehet, vagy általános I/O csatlakozó, vagy pedig az oszcillátorfrekvencia negyed része van rajta jelen, ami felhasználható más áramkörök meghajtásához.
      Ez az üzemmód biztosít még egy különleges lehetőséget. Működés közben szoftrveresen átkapcsolható az órajelfrekvencia egy 37 kHz-es értékre. A 37 kHz-es órajelet egy beépített RC oszcillátor szolgáltatja. Ez olyan esetekben hasznos, amikor az áramköri sajátosságok miatt nincs mód a SLEEP állapot alkalmazására. Ezt az átállást a PCON vezérlőregiszter OSCF bitjének helyzete vezérli.

 
  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)  

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

 Tudomány és Technika   Kezdőlap   PIC mikrovezérlők