Tudomány és Technika   Kezdőlap   PIC mikrovezérlők 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

PIC16xxx mikrovezérlők
3.4. Oszcillátor külső RC elemekkel

Utolsó frissítés: 2013.06.22.

      Azoknál az áramköri feladatoknál, ahol a pontos időzítés nem szempont, az RC oszcillátortípus az ideális megoldás. Frekvenciatartománya: 0..4MHz. A frekvencia pillanatnyi értéke az R és C értékeken kívül erősen függ a tápfeszültségtől és a környezeti hőmérséklettől.
      Ehhez az oszcillátormegoldáshoz az RC üzemmódot kell a mikrovezérlő konfigurálásakor kiválasztani.
      Az áramköri megoldás látható a következő ábrán.

Oszcillátor külső RC elemekkel
3.4-1. Ábra

      Az RK érték felvételét a gyártó a 3..100kΩ tartományban ajánlja. Az RK = 2,2kΩ érték alatt az oszcillátor működése instabillá válhat, vagy akár meg is állhat. Túlzottan magas értékeknél (például 1MΩ) viszont a zajérzékenység növekedése miatt már jelentős szabálytalanságok léphetnek fel.
      Az ábrán látható oszcillátor a CK = 0 értéknél, vagyis kondenzátor nélkül is működőképes. Ilyenkor a bemenet, a kivezetések és a nyomtatott áramköri mintázat kapacitása határozza meg a működési frekvenciát. Mivel ilyen esetben (CK = 0) a frekvencia szabálytalanul, sőt hirtelen ugrásokkal változik, a gyártó a megfelelő stabilitás érdekében egy CK = 20pF minimális kapacitásértéket javasol.
      Az oszcillátorfrekvencia hőmérsékletfüggését mutatja a következő ábra.

Az RC oszcillátor frekvenciájának hőfüggése
3.4-2. Ábra

Vissza a lap tetejére

      Az oszcillátorfrekvencia előzetes becsléséhez a mikrovezérlők adatlapjain különböző diagramok találhatóak, amelyek bemutatják a frekvencia alakulását a tápfeszültség függvényében számos konkrét ellenállás-kondenzátor alkatrészpár esetén. A következő ábrákon szemléltetés végett a PIC16F87x mikrovezérlők diagramjai láthatóak.

C=300pF
3.4-3. Ábra

 

C=100pF
3.4-4. Ábra

 

C=20pF
3.4-5. Ábra

      Az RC oszcillátor indulási folyamata egyszerű. A tápfeszültség megjelenésével a CK kondenzátor töltődni kezd, majd amikor feszültsége eléri a belső oszcillátor áramkör küszöbfeszültségét, az oszcilláció megindul.

 
  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)  

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

 Tudomány és Technika   Kezdőlap   PIC mikrovezérlők