Stephen Law: Filozófiai fogások
2003 - 220 o.
 
 
Fogós kérdések
 
1. kérdés: Ehetek-e húst?
"(37. o.) Ha erkölcsileg helyénvaló megölni más fajok egyedeit csak azért, mert szeretjük a húsukat, miért helyénvaló? Ha nem tudjuk igazolni miért kezeljük másként a többi fajt, akkor valóban jogtalanul diszkrimináljuk őket."
 
2. kérdés: Honnan tudjam, hogy a világ nem virtuális?
"(63. o.) ...A szkeptikusok tehát tévednek: sokkal ésszerűbb hinni a valóságos világban, mint virtuális párjában, noha az általunk érzékelt dolgok összhangban vannak mindkét feltevéssel."
 
3. kérdés: Hol vagyok én?
 
4. kérdés: Mi a valóság?
 
5. kérdés: Beleugorhatok kétszer ugyanabba a folyóba?
 
6. kérdés: Honnan ered a jó és a rossz?
 
7. kérdés: Mi az elme?
 
8. kérdés: Létezik-e Isten?
"(220. o.) Ha nincs Isten, akkor talán ránk vár a feladat, hogy értelemmel töltsük meg életünket. Az életünk értelme mindig az, amit mi magunk adunk neki. Ha ez igaz, akkor mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy értelmetlen vagy értelmes életet élünk-e. Hogy milyen életünk lesz, az csakis rajtunk áll."
 
Fülszöveg
Keressük együtt a választ minden idők legfogósabb kérdéseire:
Honnan tudjuk, hogy környezetünk valóságos?
Mi a célja a világ létének?
Honnan ered a jó és a rossz?
Létezik-e Isten?
A Filozófiai fogások egyaránt alkalmas bevezető lehet fiataloknak, és olyan felnőtteknek, akik még nem ismerkedtek meg e területtel. Stephen Law könyve ugyanakkor egyáltalán nem hagyományos filozófiai tankönyv, nem a jelentősebb gondolkodókról és elméletekről ad rövid áttekintést - sokkal inkább egy olyan módszerbe vezeti be az olvasót, amelynek lényege az érvelés, és a józan ész használata.

 
Vissza az oldal elejére