Lewis Thomas: Hány élete van egy sejtnek?
1974 - 227 o.
 
 
 
1. Hány élete van egy sejtnek?
"(5. o.) ...az ember kitalált magának egy olyan létet, melyről máig azt képzeli, hogy az élet többi része fölött áll... Illúzió lévén, ez soha nem működött teljes megelégedésére... Az ember bele van ágyazva a természetbe."
"(6. o.) ...önálló entitásként nem is létezünk. ...osztoznak rajtunk, bérbe vesznek, megszállnak bennünket. Sejtjeink legbelsejében ott vannak a mitokondriumok, azok hajtják őket, és látják el azzal az oxidáló energiával, amely nap mint nap a tökéletesedés felé küld minket - ám a mitokondriumok a szó szigorú értelmében nem a miéink. Kiderült róluk, hogy apró, különálló lények... és a... miéinktől teljesen különböző DNS-ükkel és RNS-ükkel másolják önmagukat."
"(7. o.) A centriolumaim, a bazális testecskéim és valószínűleg még jó néhány további obskurus kis lény, mind ott munkálkodnak a sejtjeimben, mindegyiknek megvan a maga saját genomja, és mind ugyanolyan idegenek, de ugyanolyan nélkülözhetetlenek is..."
2. Gondolatok egy visszaszámláláshoz
"(12. o.) ...a földi mikrobáknak valószínűleg csak egy kis részét ismerjük igazán, mert a legtöbbjük egyedül, önmagában nem tenyészthető. Sűrű, kölcsönösségen alapuló közösségekben, együtt élnek, táplálják és fenntartják egymás számára a környezetet..."
3. A társadalmak mint organizmusok
"(18. o.) A hangyák annyira hasonlítanak az emberekre, hogy az már zavarba ejtő... Nincsen ínyünkre az az elképzelés, miszerint lehetségesek olyan kollektív társadalmak, amelyek képesek organizmusként viselkedni."
"(20. o.) Egy kis kamrában két-három termesz elkezdi ugyan összeszedegetni az ürülékgalacsinokat, rakosgatják őket innen oda, de bből semmi nem lesz, nem építenek semmit. Amikor aztán további termeszek csatlakoznak hozzájuk, a jelek szerint egyszer csak elérnek egy kritikus tömeget, határozatképessé válnak, és elkezdődik a gondolkodás. A galacsinokat egymás tetejére halmozzák, aztán oszlopokat és gyönyörű, szimmetrikus boltíveket emelnek belőlük, boltíves pincék kristályszerű architektúráját hozva létre."
"(23. o.) ...Ziman: "Egy rendszeresen megjelenő folyóirat elviszi egyik kutatótól a másikhoz azokat a különféle... megfigyeléseket, amelyek közérdekűek... A tipikus tudományos dolgozat soha nem is próbált másnak mutatkozni, mint újabb kis darabkának egy nagyobb összerakás rejtvényében - ami önmagában nem jelentős, de eleme egy nagyobb egésznek. Ez az eljárás... lett a... nyugati tudomány titka, mert olyan testületi, kollektív erőt jelent, amely jóval nagyobb annál, amit bárki egyénileg ki tudna fejteni.""
4. Félünk a feromonoktól
5. Ennek a szférának a zenéje
6. Egy komoly javaslat
7. Az orvoslás technológiája
"(54. o.) Ha én politikai irányító volnék, és az érdekelne, hogyan lehet az egészségügyben hosszú távon pénzt megtakarítani, rendkívül bölcs dolognak tekinteném, ha sokkal több alapkutatás kapna kiemelt prioritást a biológiai tudományokban."
8. Rezgések
9. Ceti
"(65. o.) Ha adva van egy nedves bolygó, ahol van metán, formaldehid, ammónia és egy-két használható ásványi anyag... és ezek megfelelő hőmérsékleten villámlásnak vagy ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve, akkor az élet szinte bárhol megindulhat. A cseles, megoldatlan probléma csak az, hogy hogyan lehet arra rávenni a polimereket, hogy membránokba rendeződjenek, és felfedezzék az önszaporítást, a többi már sima ügy. Ha a mi mintánkat követik, akkor az élet először anaerob lesz, aztán jön a fotoszintézis és az első oxigénkilégzés, aztán a lélegző élet és a változatosság nagy kirobbanása, aztán a fajképződés, és végül valamiféle tudatosság."
10. A hosszú megszokás
11. Antheusz Manhattanben
"(78. o.) Amikor a társas állatok csoportokba gyülekeznek, minőségileg más élőlényekké válnak, mint amikor egyedül vagy párban vannak."
"(79. o.) A méheknek és a hangyáknak nincs választásuk: ha elszigetelik őket, csak elpusztulhatnak. Valójában élőlény, mint egyetlen egyed, nem létezik..."
12. Az MBL
13. Autonómia
"(95. o.) Kísérleti pszichológusok nemrégiben kimutatták, hogy a zsigeri szerveket... könnyen meg lehet különféle dolgokra tanítani... a feltételes reflex módszerével. ...patkányokat megtanítottak rá, hogy adott jelre felgyorsítsák vagy lelassítsák a szívműködésüket, megváltoztassák a vérnyomásukat, vagy kikapcsoljanak bizonyos hullámokat az EEG-jükből, másokat meg bekapcsoljanak.
Ugyanezt a technológiát, másfajta jutalmakkal, emberekre is alkalmazták, és az eredmények meghökkentőek voltak. Az ember állítólag megtaníthatja a veséjét a vizeletképzés ütemének megváltoztatására, emelheti vagy csökkentheti a vérnyomását, megváltoztathatja szívverésének ütemét, vagy akaratlagosan különböző agyhullámokat kelthet."
14. Organellumok mint organizmusok
15. Mikrobák
16. Kedves egészségünk
"(120. o.) Torzítás az, és valahogy mélységesen illojális is, ha az embert holmi tántorgó, esendő szerkezetnek képzeljük el, amelynek állandó megfigyelésre és foltozgatásra van szüksége, folyton a darabokra hullás határán: pedig ezt a tételt hallják az emberek a leggyakrabban és legékesszólóbban összes tömeghírközlési eszközeinktől. A mainál sokkal jobb rendszert kellene kifejlesztenünk az emberi egészség általános oktatására, és a tanrendben több időt kellene szánnunk a jó egészség abszolút csodájának elismerésére, sőt talán ünneplésére, hiszen valójában legtöbbünknek az idő legnagyobb részében jó egészség az osztályrésze."
"(123. o.) A nagy titok, amelyet csak a belgyógyászok ismernek, de házasságuk során a belgyógyászfeleségek is hamar megtanulnak, ám a nagyközönség előtt még rejtve van, abból áll, hogy a legtöbb betegség magától rendbe jön. A legtöbb tulajdonképpen másnapra rendbe jön... ...ha adottnak veszik, hogy állandóan szükség van valamiféle közvetlen, folyamatos szakmai beavatkozásra ahhoz, hogy minden egyes polgár egészségét karbantartsuk, végül minden pénzünket erre fogjuk költeni, és semmi másra nem marad."
17. Társadalom és beszéd
18. Információ
19. Halál a szabadban
20. Természettudomány
21. A természetes ember
22. Az ikek
"(158. o.) ...Ami a teljes kapzsiságot, mohóságot és felelőtlenséget illeti, semmi sem közelíti a nemzeteket. A nemzetek a törvény értelmében egyedülállóak, önközpontúak és visszavonulnak önmagukba. Nemzetek között nem léteznek érzelmek, és minden bizonnyal nincs ország, amely valaha is szeretett volna egy másikat. Sértéseket ordítoznak a küszöbükről, teleszarnak teljes óceánokat, elragadnak minden élelmet, a megvetés élteti őket, örvendeznek mások balszerencséjén, megünneplik mások halálát, és mások haláláért élnek."
"(159. o.) ... Nem azt jelenti, hogy az ember a szíve mélyén ritka embertelen lény. Nincs az emberrel semmi baj. ...csak azt mondja el, amit mindig is tudtunk, de soha nem volt elég időnk aggódni miatta, tudniillik hogy még nem tanultuk meg, hogyan maradjunk emberek, amikor tömegben gyűlünk össze."
23. Számítógépek
24. A tudomány tervezése
25. Egy kis biomitológia
26. Különféle szavakról
27. Az élő nyelv
28. Valószínűség és lehetőség
29. A világ legnagyobb membránja
 
 
Vissza az oldal elejére