Vissza a főoldalra    Vissza a Tudományos érdekességek oldalra

Geometriai paradoxon
(2003.01.15.)
 

Az alábbiakban egy eddig megoldatlan, közel 6000 éve ismert geometriai paradoxon kerül ismertetésre, amelyet mindeddig hiába próbáltak értelmezni hétpróbás filozófusok, ötvenkönyves sztármatematikusok és polihisztorikus műveltségű műsorvezetők.

Az alábbi ábra magáért beszél. Próbáljuk hát meg kiolvasni belőle a "mélyebb értelmet"! A mára már csak Fehér-lyukként emlegetett geometriai parajelenség keletkezésének magyarázatáért biztosra vehető (minimum) a Nobel-díj. Vajon milyen bonyolult kvantummechanikai és statisztikus matematikai elméletek vezetnek majd a csodás megoldáshoz!? Nos! A feladat adott.

 

Geometriai paradoxon

 

Figyeljünk! Ellenőrizzünk! Gondolkodjunk!

Érdekességképpen idézünk néhány ide illő mélyenszántó gondolatot híres emberektől:

"...és megannyi tudós tanítványom késztetésére be kellett látnom, hogy mint ahogy a nappal sem létezhet az éjszaka nélkül, a derékszögű háromszögek oldalaira vonatkozó oly csodás tételem sem tekinthető befejezettnek a Fehér-lyuk problémájának megoldása nélkül..."
PÜTHAGORASZ (i.e.551)

"A Fehér-lyuk talánya előre láthatóan még a kör négyszögesítésénél is nagyobb feladat elé állítja az emberi értelmet, amely már szinte isteni magasságokba emelkedett a Hippokratészi félhold négyszögesítésével..."
EUKLEIDÉSZ (i.e.297)

"Mivel a természetben minden okozatot megelőz valamilyen okság, kell, hogy magyarázatot találjunk a derékszögű háromszögek Fehér-lyuk problémájára is ... amely megoldás minden bizonyosság anyjától, a tapasztalatból fog megszületni."
LEONARDO DA VINCI (i.sz.1506)

"Uraim! Meg kell vallanom, hogy a matematikai analízis megalkotásával nem kevesebbet akartam, mint a Fehér-lyuk rejtélyének megoldásához egyenes és sima utat biztosítani. Sajnos az egyik "csatornán túli" kollégám ellenségeskedései miatt, akit nem akarok megnevezni sem (G. W. Leibniz - a szerk.), nem tudok kellő időt szakítani erre a nagy jelentőségű munkára..."
ISAAC NEWTON (i.sz.1715)

"...valószínűleg egy, ennél a legújabbnál is fejlettebb geometriai szemléletmódra lesz szükség, hogy végre fény derüljön a Fehér-lyuk szinte már titokzatosnak mondható problémájának megoldására."
BOLYAI JÁNOS (i.sz.1851)


Aki nem ismeri a problémát, annak álljon itt egy, az akaraterőt igazán próbára tevő oldal:

Egy kis segítség

Ha valaki tudja ennek a különlegesen érdekes feladványnak az eredeti forrását, kérem, jelezze az alábbi címre!


Végül a biztonság kedvéért nem árt megjegyezni, hogy az oldalon szereplő mondatok nem csak valós kijelentéseket tartalmaznak!

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza az oldal elejére

Vissza a főoldalra    Vissza a Tudományos érdekességek oldalra