Vissza a főoldalra    Vissza a Sci-fi oldalra

 

Miért nem létezhet a Mátrix?
2002.01.26.

(Aki még nem tudná, hogy "Mi a Mátrix?", nézze meg a filmet!)


 

Az ember és környezetének emberközpontú energiaáramlási folyamata kisebb hibákkal:

 

Minden folyamat energiaveszteséggel jár. Az emberi élet is.

 

        Tudjuk, hogy a természetben minden folyamathoz energiára van szükség, és minden folyamatban keletkeznek veszteségek. (A hatásfok mindig 1-nél kisebb.) A fenti ábrából is kitűnik a hasznos energiákat jelző nyilak (piros) vastagságának csökkenő tendenciája.

        Kimondhatjuk még, hogy szűkebb környezetünk, a földfelszíni természet (a bioszféra) közel teljes energiaszükségletét a Nap fedezi. (A Nap által a Földünkre sugárzott energia 2,5%-os csökkenése egy újabb átfogó jégkorszakhoz vezetne, amely még az átsugárzás visszaállása után sem szűnne meg a jégfelület fényvisszaverő tulajdonsága miatt.)

        Amikor i.sz. 2100 környékén felperzseltük az eget, nem juthatott több napsugár a földfelszínre. Az intelligens gépek a saját fenntartásukra felépítették a Mátrixot.

Kép a filmből

Kép a filmből

Kép a filmből

Kép a filmből

 

A Mátrix energiafolyama a következő:

 

A Mátrix energiafolyamata, amely a valóságban nem létezhet.

 

        Az emberi test által előállított villamos energia működteti a gépeket és létrehozza a saját működéséhez szükséges anyagokat. Látható, hogy a fenti ábra ellentmond az energiamegmaradás törvényének: "a piros nyilaknak egyre kisebbeknek kell lenniük". Tehát, ez a folyamat nem létezhet. Sőt! Külső energiafelvétel hiányában az ember még önmagát sem képes fenntartani.

        A Mátrix működése hihető addig, míg csak "az ember táplálja a gépeket" kijelentésig vizsgáljuk, de a "mi táplálja az embert?" kérdés után már nem. (Persze a második kérdésig eljutni már csak energiabefektetéssel lehet: gondolkodással.)

        Az intelligens gépekkel ellentétben, a mi "fél-intelligens" emberi gondolkodásunkkal ilyen helyzetben inkább mégis a Nap energiájával próbálkoznánk. Vagy a felhőrétegen keresztüli energiaátvitellel (pl. mikrohullámú sugárzás), vagy a Föld mélyében elraktározott és folyamatosan felszabaduló radioaktív eredetű geotermikus energiával (a teljes Föld termikus teljesítménye kb. 500 GW).

        Ha gépek volnánk, el is költözhetnénk, hiszen nem volna szükségünk egy ilyen komplex önszabályozó biológiai rendszerre, mint a földi élet. (Ó, azok a csodás marsi hegyek!)

        Persze felépíthetjük saját kis különbejáratú "Napunkat" itt helyben is. Az atommagba zárt nukleáris energia felhasználását néhány magyar segítségével már i.sz. 1940 körül megoldották.


  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza az oldal elejére

Vissza a főoldalra    Vissza a Sci-fi oldalra