Vissza a főoldalra    Vissza a Sci-fi oldalra

 

Tudnak-e olvasni a kígyók?
Harry Potter és a bölcsek köve
2014.06.21.


 

        (Igaz, hogy a Harry Potter sorozat nem "Sci-Fi", hanem "Fantasy" film és regény, de kedves kis logikai és tudományos hibái miatt nem maradhatott ki az oldalról!)
        A világszerte ismert Harry Potter sorozatot is, a maga egyre sötétebb és egyre korhatárosabb részeivel, mint minden mesét, igazán csak a felnőttek érezhetik át, élvezhetik és értékelhetik nagyra. Éppen ezért, mivel a készítők is tudták, hogy értő a közönség, mivel amúgy kellően "élethű" a megvalósítás, nem ártott volna az apró, de szembetűnő logikai hibákat elkerülni!
        Az első rész elején, amikor Harry az állatkertben a kígyóval beszélget (még nem tudjuk és Ő sem tudja, hogy valójában kígyónyelven), elkövettek egy nagy, de nem túl feltűnő logikai hibát.

Harry a kígyóval beszélget

        Amikor Harry megkérdezi, hogy milyen a szülőhelye, a kígyó a fejével a falon levő feliratra mutat, amiből Harry megérti, hogy itt született az állatkertben.

A tábla

        A kérdés az, hogy honnan tudja a kígyó, mi van kiírva? Vagyis, honnan tud olvasni? Sehonnan, mert nem tud! A történetbe nagyon jól beleillik, hogy beszélget a kígyó és Harry, hiszen később kiderül, hogy csakúgy, mint Voldemort, Ő is tud a kígyókkal "beszélgetni".
        Viszont logikai hiba, hogy a kígyó nem válaszol, hanem az írásra mutat. (Hacsak nem előzőleg másvalaki, aki szintén ért a kígyók nyelvén elmondta a kígyónak, hogy mi van kiírva. Vagy esetleg még kiskígyó korában egy varázsló megtanította angolul beszélni és olvasni...)

        Ez nem igazán csökkent a film értékén, mivel az első rész egy igazán kedves, feledhetetlen történet, amit talán még 12 éven aluliak is megnézhetnek. Ez a hiba sem feltűnő, jelen írás szerzőjének is legalább a huszadik megnézésre szúrt szemet a dolog. (Sajnos sokkal feltünőbb hiba is van!)


  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza az oldal elejére

Vissza a főoldalra    Vissza a Sci-fi oldalra