Vissza a főoldalra    Vissza a Sci-fi oldalra

 

Alien Resurrection más szemszögből
2002.02.04.

(Aki nem látta, először nézze meg a filmet!)


 

        Mi is tulajdonképpen a klónozás? Valami olyasmi, hogy egy élőlény valamely olyan sejtjéből, amelyben benne van a DNS, az egész lényt leíró információforrás, létrehozunk egy ugyanolyan élőlényt, amilyen az eredeti volt. A klón azokkal a tulajdonságokkal rendelkezik, amit a DNS-ben levő gének leírnak. Persze a klónok eltérhetnek egymástól, hiszen az anyaméhben fejlődő majdani gyermeket is érik különböző hatások, amelyek befolyásolhatják fejlődését. Olyasmi lehet a hasonlóság, mint az egypetéjű ikreknél, és a hasonlóság később az idők folyamán csökken, az őket érő külső hatások miatt.

Az Alien 3-ban Ripley mentőhajója egy börtönbolygóra zuhan, ahol az orvosi vizsgálat során vért vesznek tőle.

Ekkor már benne fejlődik egy idegen.

A film végén, hogy a lénnyel együtt magát is megölje, Ripley beleveti magát az olvadt, izzó fémfürdőbe:

Ripley beleveti magát a fémfürdőbe

,miközben a benne fejlődő idegen "megszületik":

Megszületik az idegen

A negyedik rész (Alien Resurrection) elején Ripley-t a bolygón megmaradt vérmintából klónozzák:

Ripley klónja  Ripley klónja

        Ezzel eddig nincs is probléma, a klónozás természetesen sikerülhet, ha a szükséges "műszaki" feltételek megvannak. De hogy az idegen már nem lesz a testében, az szinte biztosra vehető.

        Ezek az idegenek ugyanis nem vírusok vagy valami olyasmik, amik a DNS génkészletét módosítanák, hanem egyszerű élősködők, amelyek csak beköltöznek egy darabig az emberbe, de közben genetikailag nem lépnek kapcsolatba az emberi test sejtjeivel. Ezért Ripley DNS mintája nem tartalmaz semmit az idegenekről, még arról sem, hogy egyáltalán a testében hordozott volna egyet. Így a klónja sem fog tartalmazni semmi olyat, amely a DNS-ében nincs benne, mint ahogy a bolhát sem, amely éppen a vérvétel közben csípte meg.

        A légy című filmnek ennél valamivel jobb a tudományos felépítése, itt a számítógép keveri össze egy ember és egy légy tulajdonságait (talán DNS-ét).

        Az idegen klónozását inkább külön kellene megoldani valamilyen szövetmintából, amely a bolygón megmaradt.


  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza az oldal elejére

Vissza a főoldalra    Vissza a Sci-fi oldalra