Vissza a Főoldalra

 

A High End vásárlók jellegzetes típusai
(Sony In Side Termékprogram 94/95 No.1)
(Ez az írás valószínűleg angolból lett fordítva. Ez magyarázhatja néhány kisebb fogalmi hibáját.)

    Hagyjuk a High Endről szóló bonyolult kérdéseket, és foglalkozzunk inkább Önnel, kedves vásárló. Igen, Önnel, aki most lehet, hogy éppen a jelenlegi berendezését hallgatja, s talán öntudatlanul is agyának egyik szegletében a felfedezett hibákat gyűjtögeti. Ha ez az érzés átlépi az öntudatlan határát, hirtelen ellenállhatatlan vágyat érez majd, hogy azonnal elmenjen egy drága szaküzletbe, de ekkor már késő. Miért? Azért, mert a High End tudomány, s jó ha közelebbi kapcsolatba kerül vele, még mielőtt elmerészkedik a Hi-Fi paradicsomba. Hogy megkönnyítsük a dolgát, az alábbiakban leírjuk a High End vásárlók legjellegzetesebb típusait, vásárlási tulajdonságaikkal együtt. Ha már Önbe is befészkelte magát a High End vírus, vigyázzon, Ön is hasonlóképpen végezheti.

 

A pénzszóró  A PÉNZSZÓRÓ
    Az első típus a pénzszóró. Ő az, aki mániákusan, az árral cseppet sem törődve vásárol. A minél drágább, annál jobb elv alapján boldogan cipeli haza az ujjnyi vastag előlapok mögé bújtatott amerikai High End csodákat. Azonnal a nyomára bukkan minden árdrágító újításnak, és könyörtelenül lecsap rá. A csatlakozókábelek helyét csak a beavatottak által érthető és használható zsinórok veszik át, az egyetlen erősítőt hat váltja fel. Soha nincs otthon, (nehéz a csúcson maradni), és ha mégis, jaj a szomszédoknak. Ha netán valamelyik a telefonhoz nyúl, csak azért teszi, mert végre szeretne már egy másik lemezt hallgatni.

A hideg fejjel gondolkodó  A HIDEG FEJJEL GONDOLKODÓ
    Ezzel pont ellentétes a következő típus, a hideg fejjel gondolkodó. Hosszasan és alaposan megtervezi a vásárlásait. Mindenre gondol – még a feleségére is. Amikor egy új készülékről beszél, az összes nehézséget ismeri, amit "mind tekintetbe kell venni". Az új készüléket egy kedves kereskedőtől kapta kölcsön, természetesen vásárlási kényszer nélkül. S ez lesz hidegfejű vásárlónk végzete (bár már ő is előre érzi a vesztét). S bár a kiadás a bankszámláján hosszú időre helyrehozhatatlan károsodást okoz, legalább a zenehallgatás hosszú, boldog órái kárpótolják érte. És természetesen a tudat, hogy az általa vásárolt készülék a legjobb az adott árfekvésben, hosszú időre megbízható, és még a formáját tekintve sem megy ki hamar a divatból.

Az audio-neurotikus  AZ AUDIO-NEUROTIKUS
    Következő típusunk az audio-neurotikus. Őneki minden fájdalmat okoz. Már egy márkanév említése idegrángást idéz elő. Évről-évre újabb berendezéseket cipel haza az audio birodalmába, s ezzel halálra fárasztja, majd lassan az őrületbe kergeti magát, a barátait, és nem utolsó sorban a kereskedőt. Az egyik berendezést azért szedte szerteszét, mert oly tökéletes volt a térhatása, hogy egy nap a nappaliban szembetalálkozott Miles Davisszel. Pechére csak a saját cipője nyikorgott a parkettán. De egy szép napon megtalálta a tökéletes berendezést, ahol nincs miről panaszkodnia. Ha egy napon Ön is szembetalálkozik egy audio-neurotikussal, kérjük, ne kérdezze meg tőle, hogy szeret-e zenét hallgatni. Ez a kérdés túl komoly ahhoz, semhogy társasági téma legyen.

A formatervezés apostola  A FORMATERVEZÉS APOSTOLA
    A formatervezés apostola sokkal könnyedebben fogja fel a dolgokat. Számára a csillogás a legfontosabb. Az ő Hi-Fi oltára oly ragyogó csoda, hogy már a szobába lépve térdre kényszeríti a szemlélőt. Az oltár koronája a malomkő súlyú lemezjátszó, fő attrakciója a jobb és baloldalon látható, több mint másfél méteres, polírozott faborítású hangsugárzó. Előttük kocka alakú, csillogó erősítők, mindenütt a króm ragyogása – micsoda nagyszerű látvány. Az ilyen otthonokban a leginkább megszervezett házimunka a portörlés – hiszen ez élet-halál kérdése.

A filozófus  A FILOZÓFUS
    A filozófus megint másként áll a dolgokhoz. Ő az, akinek legalább tíz egyforma, ugyanolyan márkájú tisztagyapjú pulóvere van, természetesen sokkal drágábbak, mint amilyennek látszanak, s mivel egyforma színűek, jól mennek a kord nadrágjához. Nála nem illik Hi-Firől beszélni, s bár van neki, vagy egy szekrény alján porosodik, vagy szerencsésebb esetben a könyvek mellett a polcon. Illik is a környezetéhez – pont ezért alig vesszük észre. Egyszerű, szürkészöld dobozok egymás tetején, akárha cipősdobozok lennének, de a szerény külső többnyire meglepően jó minőséget takar. Tulajdonosa nem hajlandó beszélni róla, a legtöbb, amit kihúzhatunk belőle az, hogy "zenét csinál", majd kissé rövid pulóverét lejjebb húzza, és eltűnik a szárnyasfotel védelmében.

A gyűjtő  A GYŰJTŐ
    A gyűjtőt leginkább mások nedves pincéjében vagy poros padlásán találhatjuk meg. Mindig fekete aranyra, azaz régesrégi lemezekre vadászik, valamint dinoszauruszok korából származó Hi-Fi leletekre. Büszke a tényre, hogy az évek során már jelentős gyűjteményre (hétköznapian porfogókra) tett szert. Imádja ezeket a régiségeket, mert úgy érzi, hogy általuk ő is fontossá, különlegessé válik. Valóban nagyon sokat tud a Hi-Fi világ eme kicsiny részletéről. Az évek múlásával egyre többet tud az egyre szűkebbé váló szakterületéről. Egészen addig, míg mint sok specialista, eléri azt a szintet, hogy már mindent tud a semmiről.

Az elemző  AZ ELEMZŐ
    Az elemző típus már az első mondata után felismerhető. Maga is hallotta azt a ping hangot a jobb sarokban és a trallalát a balban? Nem? Egy pillanat… Az egész berendezésének leggyakrabban használt kezelőszerve a CD lejátszó ismétlő gombja. Még a fű növését is meghallja, és ráadásul hogy élvezi! Észreveszi, ha másik csatlakozóaljzatba van bedugva a készülék, és tisztában van azzal is, milyen előnyös lehet bizonyos lemezek esetén, ha összahajtogatott papírzsebkendőt tesz a lemezjátszó elülső bal lába alá. Természetesen az összes készülék három lábon áll, mert ekkor a legjobb a hanghatás. Esténként a kedvenc lemezeit hallgatja, állandó páratartalmú helyiségben (mert az fontos, hogy teltebb legyen a hang).

A High End kölcsönző  A HIGH END KÖLCSÖNZŐ
    A High End kölcsönzővel Ön is összetalálkozhat szombat délelőttönként a Hi-Fi boltban – ott tölti a hét legkellemesebb óráit. Már hétfőn beszaladt, hogy előre megbeszélje a mai bemutatót a kiállított berendezésen, s minden részletet már előre tisztázott. A kávét természetesen a bolt állja, ő hozza viszont a CD lemezeket és a kekszet. Félkettő tájban halkan elmormogja, hogy az egyik készülék igencsak megnyerte a tetszését. Kettőre már a kocsija csomagtartójában van, természetesen még csak kölcsön, mert ütni kell a vasat, amíg meleg. Azt már mondanunk sem kell, hogy mégsem lesz megfelelő, mert szerencsétlenségére "nem megy a többi készülékhez", (bár amúgy igazán príma darab). Találkozunk jövő szombaton!

VÉGE

Vissza az oldal elejére    Vissza a Főoldalra

Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)