Vissza a Főoldalra

Bio Szuper Hifi
HiFi Magazin 17 1985/1. 9-10.o.

 

  Áprilisi szenzációnk:

      Micsoda meglepetés! A sok-sok kommersz japán "toronyhifi" után most végre igazán használható, hazai eredetű gépek - s milyen nagy teljesítményűek! A hangsugárzó és a lemezjátszó együttvéve csaknem nyolcszáz wattos! És ami a legfontosabb, ez a berendezés nem holmi prototípus (mint az 5. kiadásunkban tesztelt Kvintesszenc Oktofón Receiver volt, ama sokat ígérő, de kellőképpen ki nem érlelt konstrukció), nem: a Bio-Szuper-Hifi nem ábránd, hanem valóság, bárki megtekintheti a boltban!

Bio Szuper Hifi készülékegyüttes

      Persze, az effajta kifinomult szerkezet hiába néz ki csábosan és hiába szól gyönyörűen eredeti környezetében, tehát a fényűzően berendezett, kitűnő akusztikájú elektrotechnikai áruházakban, ha megveszed és hazaviszed, nemegyszer csalódás ér. Nos, hogy eloszlassuk ezeket az aggályokat, mi lakószobai környezetben mutatjuk be a Bio-Szuper-Hifit, amely olyannyira megnöveli a lakás harmóniáját, hogy - nem túlzás - még a hifi legfőbb ellenzői, a háziasszonyok is örömüket lelik majd benne. A képünkön látható enteriőr remélhetőleg önmagáért beszél, de a biztonság kedvéért azért mi is beszélünk helyette.
      A lemezjátszót célszerű a szoba legközepére állítani, mert így könnyebben kezelhető, meg hát amúgy is tetszetős holmi, igazán kár volna elrejteni látogatóink irigy pillantásai elől. A hangsugárzókat természetesen jobbról-balról kell elhelyezni, a lehető legszimmetrikusabban. Sőt, ezek a dobozok felépítésükben olyannyira követik a szimmetria elvét, hogy a bal oldalinak még a feliratait is csak a tükörből lehet elolvasni. (Ez alapvető konstrukciós szempont. Nehogy véletlenül megcseréljük a bal oldali dobozt a jobb oldalival, mert akkor a tükröt is át kéne rakni a szoba túloldalára, márpedig ez nyilván lakberendezési komplikációkat okozna.)
      A lemezjátszó, mint a Bio-Szuper-Hifi berendezés központi darabja, szerényen szólva is fenomenális. Először is nem csak egy, hanem négy, különböző átmérőjű tányérja van, tehát akár négy lemezt is feltehetünk rá (Synchroplay-üzemmód). Másodszor, ennek a gépnek teljesen mindegy, hogy 12, 15, 2,5 vagy 30 centiméter átmérőjű-e a hanglemez, meg hogy digitális-e avagy analóg. Hangkar egyáltalán nincs rajta, minthogy ez a készülék nem mechanikusan, de még csak nem is lézersugárral tapogatja a barázdákat, mint az elavult LP és CD-játszók, hanem hőtechnikai, pontosabban termoplasztikai úton. És nem diszkriminál: bármiféle hanglemezt egyforma effektivitással képes lejátszani, cseppet sem redukálva a zene hőfokát. Úgyszólván felvillanyozza a hallgatóságot.

Bio Szuper Hifi kezelőszervek

      A Bio-Szuper hangsugárzó úgynevezett aktív-, sőt: bioaktívrendszer. Kezelőszervei egészen rendkívüliek. Hálózati kapcsolóját baloldalt helyezték el, hogy a készüléket a balkezesek, de még a kétbalkezesek is könnyedén bekapcsolhassák, anélkül, hogy odébb kéne lépniük. Ezután két billenőkapcsoló következik. Az első a hullámhosszkapcsoló, ez arra szolgál, hogy még a rosszkedvű hallgatóság is rá tudjon hangolódni a zene hullámhosszára, a másik pedig az úgynevezett dögösség-kapcsoló, amely a popzenei felvételek mindent elsöprő lendületét növeli. (A spirálvonal mint jelmagyarázat arra utal, hogy "ettől be kell csavarodni.") Most egy forgatógombot láthatunk, ezzel igazíthatjuk a zene ritmusát a saját bioritmusunkhoz; mint a feliratból egyértelműen kiderül, ezt a kezelőszervet csak azok használhatják, akiknek Max a becenevük. A legutolsó, "Bio" feliratú fokozatkapcsoló a hangtisztaságot szabályozza, mégpedig folyamatosan. A hangminőség eleinte kifejezetten piszkos ("p"), majd játék közben lassanként feltisztul, és végül tökéletesen steril lesz. Hátul a csatlakozókábel különlegesen vastag, így a zene akadálytalanul áramlik át rajta.
      A hangszórómembrán plexiből készült, tölcsér alakú és meglehetősen merev. Tökéletesen transzparens, sosem szól fátyolosan. Ezt a membránt egy kallantyúval el lehet fordítani, miáltal hozzáférhetővé válik a hangdoboz belseje. Amikor a gépet nem használjuk, nyugodtan tarthatunk benne ezt-azt, például szennyes ruhát stb. Kisméretű lakásban úgyszólván ideális!
      A Bio-Szuper berendezés minden igényt kielégít. Némelyek szerint talán nem eléggé hifi - de ki vonhatná kétségbe, hogy szórakoztató elektronika?!

 

A Café Momus Komolyzenei Egyesület szíves engedélyével
www.momus.hu

Vissza az oldal elejére    Vissza a Főoldalra

Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)