Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


12.1. Adat EEPROM általános jellemzők


      A belső EEPROM adatmemória a mikrovezérlő normál működése során írható és olvasható, és természetesen kikapcsolt, tápfeszültség mentes állapotban is megőrzi a benne tárolt adatokat. Így felhasználható bármely olyan információ tárolására, amely a programozáskor még nem ismert, de szükséges annak hosszútávú, üzembiztos megőrzése. (Például egyes készülékek felhasználói beállításainak, mérési adatoknak, mobiltelefonok telefonkönyvének tárolása is a belső EEPROM adatmemóriával oldható meg a legegyszerűbben.)
      Az EEPROM adatmemória, ha szükséges, a mikrovezérlő felprogramozásakor is feltölthető tetszőleges kezdőértékekkel.
      Az EEPROM adatmemória az írási ciklusok hatására elhasználódik, amely végül az áramkör helytelen működéséhez vezet. A Microchip a PIC mikrovezérlők adatlapjain az EEPROM adatmemória élettartamára általában a minimum 100.000 írási ciklus értéket adja meg, de ez kedvező üzemi körülmények esetén az 1.000.000 ciklust is meghaladhatja. (A 100.000-es ciklusszám percenkénti újraírás esetén 2,3 hónapos, óránkénti újraírás esetén már 11,5 éves folyamatos üzemet tesz lehetővé.)

      A belső EEPROM adatmemória élettartamának növelését elősegítheti:
     ˇ a minél alacsonyabb működési hőmérséklet;
     ˇ a minél alacsonyabb tápfeszültség;
     ˇ a minimálisra korlátozott újraírás (például egyetlen bájt megváltoztatásához nem szükséges egy egész táblázatot újraírni);
     ˇ a memóriahasználat szervezése, amellyel megoldható, hogy az adatok minden újraírás során másik memóriaterületre kerüljenek (ehhez a tárolandó adatok számához képest többszörösen nagyobb memóriaterület szükséges, amely nem minden esetben áll rendelkezésre).

      A belső EEPROM adatmemória csak közvetett címzéssel érhető el, ehhez a következő vezérlő regiszterek használatára van szükség:
     ˇ az EECON1 regiszter egyes bitjeivel végezhető az EEPROM írás és olvasás vezérlése;
     ˇ az EECON2 regiszter az EEPROM írási folyamat szabályos lefolyásának vezérlését biztosítja;
     ˇ az EEADR regiszter az EEPROM memóriaterületen belüli címzést végzi;
     ˇ az EEDATA regiszter a kiolvasott, vagy beírandó adat tárolását végzi.

      A következő táblázat az előforduló EEPROM területek méretválasztékát mutatja be, amelynek maximális méretét a 8 bites EEADR regiszter mérete korlátozza:

12.1-1. Táblázat
EEPROM mérete Címtartomány
64x8bit 00h..3Fh
128x8bit 00h..7Fh
256x8bit 00h..FFh

      A címzés során az EEADR regiszter a két kisebb memóriatartomány esetében is teljes egészében feldolgozásra kerül, amiből az következik, hogy a nem használt biteknek nulla értékűeknek kell lenniük.

      A belső EEPROM memória természetesen csak bájtonként írható és olvasható. Az írás során először automatikusan törlődik az EEADR regiszterrel kiválasztott memóriahely és ezután íródik be az EEDATA regiszterben előzőleg elhelyezett új adat.
      Az írási folyamat egy belső időzítő áramkörrel van vezérelve, amely az írási időt hozzávetőlegesen 4..8 ms-ra állítja be. Az írási idő függ a tápfeszültségtől, a hőmérséklettől és az egyes eszközöknél sem pontosan azonos.

      Az EEPROM adatmemória a mikrovezérlő aktivált kódvédelme mellett is használható, de annak tartalma külső programozó készülékkel nem olvasható ki.

      Az EEPROM adatmemóriát bemutató további fejezetek:

EEPROM kezelő regiszterek
EEPROM olvasás
EEPROM írás

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra