Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

 


5.2.2. Kisfogyasztású ébresztő (ULPW) modul


      A közepes teljesítményű PIC mikrovezérlők néhány újabb típusa egy fogyasztáscsökkentő megoldást, egy kisfogyasztású ébresztő (ULPW - Ultra Low-Power Wake-up) modult is tartalmaz. Ez a modul egy beállított időtartam leteltével képes a mikrovezérlőt a SLEEP állapotból újraindítani, a biztonsági időzítő áramkörnél sokkal kisebb készenléti fogyasztás mellett. Az időzítés letelte után egy megszakításkérő jel jön létre, amely engedélyezett megszakítás esetén ébreszti a mikrovezérlőt.
      A modul tulajdonképpen egy engedélyezhető/tiltható áramgenerátorból és egy analóg komparátorból áll, amelyek az általános I/O kivezetés áramkörébe vannak kapcsolva. A modul tiltott állapotában a kivezetés általános I/O csatlakozóként használható.
      A kisfogyasztású ébresztő modul alapműködésének kiváltásához egy külső kondenzátort kell a kivezetésre kapcsolni, amelynek értékével az időzítés nagysága állítható be.
      A kondenzátort az időzítő működéséhez fel kell tölteni a tápfeszültségre. Az analóg komparátor egyik bemenetén egy referenciafeszültség van jelen, a másikon a kivezetés, vagyis a feltöltött kondenzátor feszültsége. Az áramgenerátor biztosítja a külső kondenzátor "lassú" kisütését. A komparátor szolgáltatja az időzítés végét jelentő megszakításkérő jelet, amikor a kondenzátor feszültsége a referenciafeszültség alá csökken.
      A megszakításkérés megvalósításához a port bemenetváltozás figyelő áramköre van felhasználva, vagyis ugyanaz a megszakításkérés jön létre, mint amelyik bemenő érték változáskor is.

      A kisfogyasztású ébresztő modul részletes ismertetése a 29. fejezetben található meg.

 

  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)


 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

Vissza a főoldalra    Vissza a PIC főoldalra