Tudomány és Technika   Kezdőlap   PIC mikrovezérlők 

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Következő oldal >>

PIC16xxx mikrovezérlők
3.2.3. PLL áramkörös frekvencianégyszerező

Utolsó frissítés: 2013.06.22.

      A jelenleg már nem gyártott, USB 1.1 (Universal Series Bus) illesztőt tartalmazó mikrovezérlőkben (PIC16C745 és PIC16C765) különleges oszcillátormegoldás található. Ezek az eszközök a következő oszcillátorüzemmódokban képesek működni: EC, E4, HS és H4.
      A PLL áramkörös frekvencianégyszerező a következő ábrán látható blokkvázlat szerint van az órajelkezelésbe beiktatva.

A PLL áramkörös órajelkezelés blokkvázlata
3.2.3-1. Ábra

      Látható, hogy a frekvencianégyszerező PLL áramkör mind külső órajelnél, mind HS üzemmódú kvarcoszcillátor esetén beiktatható. A belső kapcsolókat természetesen a konfigurációs regiszterek egyes értékei vezérlik.
      Mivel az USB kommunikációhoz 24 MHz-es oszcillátorfrekvencia, illetve 6 MHz-es belső órajelfrekvencia szükséges, ezek a mikrovezérlők kifejezetten ezekre a frekvenciákra készültek (nincs LP és RC üzemmód).
      Egy 6 MHz-es kvarckristály és a PLL frekvencianégyszerezés alkalmazásával biztosítható a 24 MHz-es oszcillátorfrekvencia a mikrovezérlő belső órajelgenerátora számára. A frekvencianégyszerezővel természetesen egy külső 6 MHz-es órajel is kezelhető.
      HS és EC üzemmódokban a PLL áramkör használaton kívül van, ilyenkor a beépített órajelgenerátor egy 24 MHz-es kvarckristállyal felépített oszcillátoráramkörről, illetve egy külső 24 MHz-es jelből kapja táplálását.
      Az E4 oszcillátorüzemmódban a mikrovezérlő OSC2 kivezetésén az OSC1 órajel bemeneten bevezetett órajel frekvenciájával azonos frekvenciájú jel van jelen: fOSC2 = fOSC1; EC üzemmódban pedig: fOSC2 = fOSC1/4, vagyis a bevezetett jel frekvenciájának negyede.

 
  Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)  

<< Előző oldal   Vissza a tartalomjegyzékhez   Vissza a lap tetejére   Következő oldal >>

 Tudomány és Technika   Kezdőlap   PIC mikrovezérlők