Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra


Nyomtatott áramkör rajzok készítése Paint-tel


      Egy egyszerű (és olcsó) bittérképes rajzoló programmal és egy még egyszerűbb ábrakönyvtárral könnyedén készíthetünk nyomtatott áramköri rajzot.
      A Windows operációs rendszerek (98, 2000, ME, XP, Vista, 7) mellé automatikusan adja a Microsoft a Paint nevű bittérképes rajzolóprogramot, amely sok hasznos funkciójával alkalmas nyomtatott áramkörök rajzolására is. Az így készült rajzok kiválóan alkalmasak publikálásra és (méretarányosan kinyomtatva) amatőr módszerekkel történő nyomtatott áramkör készítésre.


      A nyomtatott áramkör tervezését természetesen előre el kell végezni valamilyen alkalmas hálózatos papírlapon. Az így meghatározott áramköri rajzolat önthető végleges és mérethelyes formába a következőkben leírt módszerrel.
      A Paint programmal való rajzolást egy célszerűen 1/10-ed inch osztású alaphálón végezzük, amelyet különböző méretekben előre elkészíthetünk. Az alaphálóra elhelyezzük az ábrakönyvtárban lévő nyomtatott áramköri elemeket és a kívánt vonalvastagsággal összehuzalozzuk őket.
      Itt tölthető le egy előre elkészített ábrakönyvtár, amely több különböző méretű alaphálót és rajzelemet is tartalmaz. Ennek tartalmából adnak ízelítőt a következő ábrák.

1x1 inch-es alapháló     Néhány rajzi elem

      Az alapháló mellett elhelyezett 1/10 inch osztású mérőegyenes a nyomtatási kép mérethelyességét teszi könnyen ellenőrizhetővé és a rajzolást is segíti.
      Természetesen az adott feladatoknak megfelelően más, sőt akár teljesen más (megoldású, méretű, színű) ábrakönyvtár is megrajzolható.


      A következőkben a fent bemutatott ábrakönyvtár felhasználásával lépésenként bemutatásra kerül egy konkrét nyomtatott áramköri rajz elkészítése:
      A következő (15W-os hangfrekvenciás teljesítményerősítő 2x18V-os stabilizált tápfeszültséggel, beültetési oldal) kézi tervből indulunk ki:

Kézzel készült vázlat

      (Az ábrán is látható, hogy négyzethálós papírra könnyű mérethelyes rajzolatot készíteni, hiszen a négyzetháló osztása közel 2/10 inch);
      Egy elegendően nagy alaphálóra megrajzoljuk a nyomtatott áramkört (szintén a beültetési oldalról nézve):

Nyomtatott áramkör az alaphálóval együtt

      A rajzot időnként mentsük el, mivel nincs automatikus mentés!
      Az elkészült rajzot a Paint programmal mentsük el "fekete-fehér" ("monochrome", nem szürkeárnyalatos) rajzként, amely csak fekete színt tartalmaz fehér háttér előtt. Így tulajdonképpen "eltüntethető" a világos tónusú színes alapháló. Természetesen a fenti rajzot eredeti színes formátumában is el kell menteni, mert egy későbbi módosítás során még szükség lehet rá. Az így kapott fekete rajzolat a beültetési oldal felől nézve a következő:

A beültetési oldal

      (A Corel Photo-Paint (vagy más hasonló) rajzolóprogrammal is végrehajtható a fenti átalakítás, ekkor a képet Black & White (1bit) formátumúra kell konvertálni Line-Art eljárással, ahol a küszöbszintet 128-ra állítva megfelelő eredményt kaphatunk.)
      Az ábrára rávihetők az áramköri elemek rajzai és a kívánt feliratozás, de ezelőtt még végre kell hajtani egy tetszőleges irányú (vízszintes vagy függőleges) tükrözést, amivel a forrasztási oldal, vagyis a tényleges rajzolat képe adódik:

A forrasztási oldal

      A nyomtatást célszerű olyan programmal végezni, ahol a nyomtatási méret százalékosan is állítható. Olyan kicsinyítést, illetve nagyítást kell választani, hogy a rajzon elhelyezett mérőegyenes főosztásának nagysága 1 inch (1"), azaz 25,4 mm legyen.


      A beültetési rajz elkészíthető a Corel Photo-Paint 8 (vagy más hasonló) rajzolóprogram segítségével is. Ahol az alkatrészek körvonalrajzait tulajdonképpen a Paint programmal készítjük el az alaphálót is tartalmazó első rajzra. Az alapháló megléte ugyanis nagy segítséget nyújt a rajzoláshoz.
      Az így kapott beültetési rajz a következő:

Az alkatrészek körvonalainak felvitele a beültetési oldalra

      Az alapháló eltüntetését a következőképpen végezhetjük: Nyissuk meg a fenti rajzot a Corel Photo-Paint 8 programban!
      Lépjünk be az Image/Convert to/Paletted (8bit) menüpontba!
      Az Options fül Paletted beviteli mezőjét állítsuk be Custom értékűre!
      A Dithering beviteli mezőt állítsuk be None értékűre!
      Lépjünk át a Processed Palette fülre, ahol kattintsunk az Edit... nyomógombon!
      A felső színes nyomógombok közül válasszuk a Custom Palettes A 'Custom Palettes' nyomógomb címkéjűt!
      A kiválasztott színeket kis négyzetek jelölik. A feladat, elérni azt, hogy csak fekete, fehér és piros négyzet szerepeljen. Fekete négyzet Fehér négyzet Piros négyzet
      A már meglévő négyzetek színe megváltoztatható a következő módon: Kattintsunk a négyzeten! Kattintsunk a paletta kívánt színére! Kattintsunk a Replace nyomógombon!
      Újabb szín hozzáadása a következőképpen lehetséges: Kattintsunk a paletta kívánt színén! Kattintsunk az Add nyomógombon!
      Ha valamit elrontottunk, kattintsunk a Reset nyomógombon!
      Ha megvan a három szín, kattintsunk az OK nyomógombon! Az előnézeti képen meg fog jelenni a kívánt alapháló nélküli beültetési rajz részlete.
      Kattintsunk felül az OK nyomógombon!
      Az eredmény a következő lesz:

Az elkészült beültetési rajz

      Mentsük el a rajzot a kívánt formátumban!
      A rajz egyéb feliratozását célszerű újra a Paint programmal végezni.


Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)

Vissza a Főoldalra  Vissza az Elektronika oldalra  Vissza az oldal elejére