Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

A britek vitatják a mikroszámítógépek hatását a foglalkoztatottságra és a társadalomra

      Az információtechnológia média általi megközelítését mutatja be a brit Computer Weekly kereskedelmi folyóirat egyik szerkesztői siráma. A tömegtájékoztatást azzal vádolja, hogy a mikroprocesszorok foglalkoztatottságra gyakorolt negatív hatására koncentrál, de nem vázolja az alternatív jövőképet, amely egy technológiával együtt élő eltérő társadalmi rendet ígér.
      Ebből a nézőpontból tárgyal egy nemrég elhangzott beszélgetést Clive Jenkins-szel, aki az irodai dolgozók egyik szakszervezetének főtitkára és aki próbált foglalkozni a technológia jövőbeni felhasználására vonatkozó hagyományosan elhanyagolt kérdésekkel is.
      Jenkins, a nyilatkozatában leszögezte, hogy a mikroprocesszor használatának elterjedése tömeges munkanélküliséget okozhat és idézte saját szomorú jóslatát, hogy 1990-re a brit munkanélküliek száma elérheti a 4-5 milliót. Úgy vélte, hogy a mikroprocesszor technológia további terjedése az irodai dolgozókra lesz először hatással. Becslése szerint 1990-re az Egyesült Királyság hárommillió irodai alkalmazottjának legalább 30%-a válik munkanélkülivé amiatt, hogy a szövegszerkesztő programok átveszik a munkájuk nagy részét. Továbbá a bank- és biztosítási szektor jelenlegi dolgozóinak 40%-ára nem lesz szükség 1990-re.
      Jenkins célja, hogy nemzeti vitát ösztönözzön a témában, nem kíván részletes megoldási javaslatot adni, de ajánlja a szolgáltatóipar alkalmazotti létszámának növelését, valamint a felnőttoktatás lehetőségeinek bővítését. Leghangsúlyosabb javaslata a protestáns munkaerkölcs félresöprése, ami azzal járna, hogy komolyan átgondoljuk egy új "jóléti társadalom" előkészítését, amely nem bélyegzi meg a munkanélkülieket, amelyben a társadalom szerves része az egész életen át tartó oktatás.
      A Computer Weekly szerkesztője dicséri Jenkins beszédét és leszögezi, hogy a fent említett kérdésekkel előbb vagy utóbb azoknak a brit politikai pártoknak is szembe kell nézniük, amelyek a múltban vonakodva tekintettek ezekre a problémákra.

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 3. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)