Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

A "sárkány" visszatér a People's Computer Companyhoz

      Régi és új munkatársakból álló vegyes csapat vette át a vezetést a People's Computer Companynál, az első személyi számítógépes folyóirat kiadójánál.
      A People's Computer Company Newspaper 1972-től volt olvasható. 1977-től, amikor Phyllis Cole átvette a szerkesztői munkakört, a folyóirat magazinná változott People's Computers néven. Phyllis Cole ma már az Apple Computer Companynál dolgozik a szoftver dokumentációs és kiadói részlegen.
      Bob Albrecht, aki "A sárkány" (The Dragon) becenevéből a sárkány karaktert és logót kölcsönözte az eredeti újságnak, visszavette a szerkesztői munkát. Azt tervezi, hogy a számítógépes játék és szimuláció készítés lesz a People's Computers újság fő tárgya, és névváltozást is szeretne Recreational Computing-ra (Szabadidős Számítástechnika). Szeretné a magazint a számítógépes játékok és szimulációk iránt komolyan érdeklődő közönség szórakoztató és oktató fórumává fejleszteni. Továbbá azt nyilatkozta, hogy "a fórum az új programozási nyelveké, különösképpen az olyan nyelveké, amelyek gyermeki és nem professzori igények alapján lettek fejlesztve".

Bob Albrecht (Ramon Zamora)

      A Recreational Computing-ban bemutatott játékok között a RuneQuest és a Dungeons and Dragons fantasy (kitalált világban játszódó - a ford.) szerepjátékokhoz hasonlóak is lesznek. Nagyobb léptékben, a magazin szeretné ösztönözni egy hatalmas űr kalandjáték kifejlesztését, amely egy, az L5 pontban levő űrváros felépítését szimulálná. (Az L5 pont a Föld-Hold tömegvonzási rendszer egyik stabil egyensúlyi pontja, ahol egy űrobjektum (viszonylag - a ford.) stabilan elhelyezhető.) Egy ehhez hasonló próbálkozás volt a korábbi People's Computer Company Newspaper-nél, illetve később a People's Computers-nél a Don Quixote Starship. Bob Albrecht reméli, hogy most, amikor már sokkal több ember birtokol és használ személyi számítógépet, feléled az elgondolás.
      Albrecht nyilatkozta, hogy halvány fogalma sincs arról, hogy egy játék mitől lesz végül kedvelt, de egy ezrek által játszott, végtelen kalandot ígérő hálózati játék látványa lebeg a szemei előtt. Látja, hogy a párbeszédek végül programnyelveket szülnek, és a játékok a magazinban "a kisgyermekek, hobbitok és a világ kis embereinek" nyelvévé válnak.
      A People's Computer Company egy hagyományos fóruma az új programnyelveknek. A Tiny BASIC volt az első kiteljesedett ötlet a People's Computer Company Newspaper oldalain, és egy testvérújság is keletkezett a Tiny BASIC projektből. Ez volt a Dr. Dobb's Journal of Computer Calisthenics & Orthodontia, amely az első Tiny BASIC-et publikálta.
      A Dr. Dobb's Journal komplett mikroszámítógép rendszer szoftverekkel, kis operációs rendszerekkel, Lawrence Livermore BASIC-kel, 8080 LISP-pel, makróprocesszorokkal és robotvezérlő programokkal folytatta a publikálást. Habár elsődlegesen szoftverújság volt, hamarosan a vásárlói panaszok és gyártmány értékelések fórumává vált, részben annak köszönhetően, hogy a People's Computer Company egy nonprofit társaság volt, amelynek cikkei nem fizetett hirdetések voltak.
      A Dr. Dobb's Journal első szerkesztője, Jim Warren, a West Coast Computer Faires kiállítás és konferencia, valamint a Digicast-projekt főszervezője lett, majd mostanában indította útjára a kéthetente megjelenő The Intelligent Machines Journal folyóiratot (amiben ez a cikk is olvasható - a ford.). Jim Warren utódja a Dr. Dobb's-nál Tom Williams lett, aki további egy évig szerkesztette a magazint, mielőtt a The Intelligent Machines Journalhoz csatlakozott volna. Ezidő alatt a Dr. Dobb's folytatta a mikroszámítógépes operációs rendszerek publikálását és ösztönözte az új nyelvek, mint a Lisp és a Forth alkalmazását.
      A Dr. Dobb's Journal-t jelenleg Suzanne Rodriguez szerkeszti, aki a Stanfordi Egyetem újságirás szakirányának mesterképzésén (MA = Master of Arts - a ford.) végzett. Mielőtt a People's Computer Companyhoz csatlakozott volna, szabadúszóként cikkezett különböző számítógépes folyóiratoknak, például az IEEE Computer-nek és a Zilog Corporation szoftver osztályának kiadványfelelőse volt.

Suzanne Rodriguez

      Suzanne Rodriguez alkalmazásközpontúvá kívánja tenni a Dr. Dobb's-ot, szerinte ez egy természetes fejlődési irány, ahogy az emberek felfedezik, milyen gyakorlatias és szórakoztató lehet a számítógéphasználat.
      A People's Computer Company által publikált harmadik magazin, a Computer Music Journal, egy negyedévenként megjelenő, a számítógépes zeneelőállításra szakosodott technikai folyóirat, amit a zenész és villamosmérnök John Snell alapított 1977-ben, amit jelenleg Curtis Roads és John Straws szerkeszt.
      Roads nyilatkozta, hogy a számítógépes zene kompozíciós (zeneszerzési - ford.) vonatkozásait fogja hangsúlyozni, mivel sokkal inkább szoftveres, mint hardveres szakember. Az Illionis-i Egyetemen tanulmányozta az elektronikus zenét 1970-ben, ahol végül alapszintű (BA = Bachelor of Arts) diplomát szerzett számítógépes zeneszerzésből. Utána programozóként is dolgozott a Digital Equipment Corporation cégnél.
      A Computer Music Journal folyóirat társszerkesztője, John Straws, a Stanfordi Egyetem Zenei és Akusztikai Számítógépes Kutató Központjának doktorandusz hallgatója. Az alapszintű zenei diplomát (BA) az Oberlin College-ban szerezte meg, majd Fulbright-ösztöndíjas volt a Berlini Egyetemen.

1978. 11. 28.

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 3. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)