Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

Tiny-c értelmező program (interpreter) 8080-hoz és PDP-11-hez

      A Tiny-C Associates új, szűkített utasításkészletű, strukturált C-nyelvű értelmező programot (interpreter) fejlesztett ki, amely DEC PDP-11 és Intel 8080 processzorokon egyaránt futtatható. A Tiny-c Felhasználói Kézikönyv tartalmazza a nyelv teljes leírását, tanulási lépésenkénti oktatási segédleteket, jól dokumentált példaprogramokat a programozási stílus bemutatására és egy leírást a PPS (Program Preparation System) fejlesztői környezetről, valamint tartalmazza a 8080 és PDP-11 értelmező programok teljes forráskódlistáját a működési leírással együtt.
      A tiny-c-t elsősorban oktatási és hobbi felhasználásra szánják. A program csak egész számokat, karakterkódokat és ezek tömbjeit képes kezelni. Lehetőség van összetett utasításokra, if-else és while elágazásokra, globális és lokális változók, valamint mutatók és függvények használatára. Megengedett a rekurzív függvényhívás is. Az értelmező (interpreter) feldolgozza a gépi kódú függvényeket is, ezek is elláthatóak bemenő argumentumokkal (független változókkal) és visszatérő értékük is van. A tiny-c futtatásához minimum 16 kB memória ajánlott.
      A programcsomag tartalmaz egy PPS (Program Preparation System) fejlesztői környezetet, amely lehetővé teszi a tiny-c programok beírását, szerkesztését, futtatását, nyomkövetését, rendszerezett tárolását, újrahívását és összefűzését. A PPS tiny-c nyelven íródott, ami jó példa a felhasználásra és tartalmaz egy alap szoftverkönyvtárat is tiny-c szoftvereszközökből. A fejlesztői környezet könnyen módosítható a felhasználó vagy az adott operációs rendszer kívánalmainak megfelelően.
      A Felhasználói Kézikönyv 40,-$-os áron megrendelhető a Tiny-C Associates, P.O. Box 269, Holmdel, NJ 07733 címen. Programmásolatok külön rendelhetőek néhány formátumban kazettán és lemezen.

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 2. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)