Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

Teljes méretű billentyűzet a Commodore PET-hez

      A George Risk Industries bejelentette PERK (Portable Encoded Remote Keyboard), Commodore PET személyi számítógéphez kifejlesztett billentyűzetet. A PERK egy külön csatlakoztatható szabványos írógép-méretű alfanumerikus billentyűzet, amely a PET számítógép lehetőségeinek bővítését célozza. A Commodore PET számítógép rendelkezik egy, a normál írógéphez viszonyítva félméretű, különválasztott számbillenytű csoporttal ellátott, nem szabványos elrendezésű billentyűzettel, amelyen a gépelés elég nehézkes. A billentyűzet illesztő áramkört megosztva használja a PERK billentyűzet és a gép eredeti billentyűzete, így mindkettő használható. Mindkét billentyűzet folyamatosan aktív, így a kezelő a külsőt a normál szövegbevitelre, a beépítettet pedig a számokhoz vagy grafikai parancsokhoz használhatja.
      A PERK billentyűzet fémházas konstrukció, amely egy dugaszolható illesztőkártyával van a PET-hez kapcsolva. A csatlakoztatáshoz nincs szükség a készülékházak megbontására, a használatra kész állapot egyperces munkával elérhető. A billentyűzetet és az illesztő áramkört egy külön dugaszolható tápegység táplálja, így az eszköz nem terheli a PET tápegységét és megmarad a gyártói garancia is.
      A szabványos kis- és nagybetűs karaktereken túl a PERK billentyűzet működhet a csak nagybetűs "alpha-lock" üzemmódban vagy TTY (Teletype) üzemmódban is. Továbbá be vannak építve a szabványos monitorvezérlő funkciók a kurzorvezérléshez és a teljes képernyős szövegszerkesztéshez. Egyidőben több PERK billentyűzet is csatlakoztatható egyetlen PET számítógépre, ami lehetővé teszi több kezelő együttes munkáját.
      A bevezető ára csatlakoztatva és kipróbálva 229,95-$ 90 napos garanciával, komplett használati utasítással. További információk: George Risk Industries, Inc., GRI Plaza, Kimball, NE 69145; (308) 235-4645.

Commodore PET 2001 (Wikimedia Commons)
Nem az eredeti kép
 
Commodore PET 2001 beépített billentyűzet (Wikimedia Commons)
Nem az eredeti kép

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 2. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)