Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

"Szilíciumba öntött" Pascal a Western Digital-tól

      A Western Digital Corporation új, 4-IC-s mikroszámítógépe közvetlenül hajtja végre a Pascal P-kódot. A WD marketing igazgatója, J. T. Bowen elmondta, hogy ez az első eset, hogy egy magas szintű programnyelv lett beépítve egy mikroprocesszor belső kódjába. Az ezzel felépített alap számítógép, amely "Pascal Microengine" fantázianév alatt fut majd, 2995,-$-ba fog kerülni. Kezdetben, egy komplett rendszer, hajlékony lemezegységgel, katódsugárcsöves megjelenítővel és nyomtatóval 4655,-$ és 5965,-$ között lesz megvásárolható a Computer Interface Technology cégnél (Santa Ana, CA). Az első darabok megjelenése 1979 januárjában várható.
      Bowen szerint ez a megoldás a hagyományos rendszerekhez képest ötszörösére növeli az objektum orientált Pascal programok végrehajtási sebességét. Az ajánlott csomag tartalmaz lemezes programokat és egyéb kényelmi jellemzőket, amelyeket a San Diegói Kalifornia Egyetem (UCSD) készített.
      A Western Digital elmondta, hogy a Microengine az úgynevezett "P-kódot" hajtja végre, amely így, az UCSD fejlesztő csoport számára "ideális gép"-ként (ideal pseudo-machine) programozható. A rendszer tartalmazza az operációs rendszert, Pascal- és BASIC fordítót, szövegszerkesztőt, nyomkövető- és grafikus programokat, amelyek mind Pascal nyelven íródtak. A Computer Interface Technology által forgalmazott gépek 32kx16 bit memóriával, két RS-232 soros porttal, két 8-bites párhuzamos porttal és lemezegységgel lesznek felszerelve.

      A 4-IC-s chipkészlet a következő elemekből áll:
      aritmetikai áramkör (mikro-utasítás dekóder, ALU, regiszter mező);
      mikrokód sorrendvezérlő (makro-utasítás dekóder, mikro-utasítás számlálók, I/O-vezérlők, vezérlő áramkörök);
      2db 512x22 bites ROM áramkör (mikrokód és diagnosztika).

      További jellemzők:
      felhasználó által beállítható buszkonfiguráció;
      4-szintű megszakításkezelés;
      egy- és több-bájtos utasítások;
      lebegőpontos ALU műveletek;
      hardver-verem;
      3 MHz-es négyfázisú órajel (fázisonként 75 ns periódusidő);
      TTL-kompatibilis háromállapotú buszcsatlakozások.

      Komplett rendszerek beszerezhetőek: Computer Interface Technology, 2080 S. Grand Ave., Santa Ana, CA 92705; (714) 757-4849. Integrált áramkörök, OEM árak és egyéb információk: Western Digital Corporation, 3128 Red Hill Ave., Newport Beach, CA 92663; (714) 557-3550.

Pascal Microengine (gallery.brouhaha.com)
Nem az eredeti kép

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 2. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)