Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

Perek, amelyektől nagyobb és olcsóbb számítási teljesítmény remélhető
(Írta: Tom Williams)

      Ha a jelenleg tárgyalás alatt levő két per sikerrel jár, megnyílhat az út a sorozatgyártott nagyteljesítményű mikroprocesszoros rendszerek másolása, utángyártása előtt.
      Az egyik a National Semiconductor kérvénye a Digital Equipment Corporation néhány szabadalmának érvénytelenítésére, amelyek a népszerű PDP-11 16-bites kisszámítógéppel kapcsolatosak. A National egy számítógépcsalád piacra dobását tervezi, amely, állításuk szerint, teljesen szoftver- és I/O-kompatibilis lenne a PDP-11-gyel. A National annyira bízik a sikerben, hogy a gépépítő cégeknek már hivatalosan is bejelentette a Series/200 gyártmányvonalat és 1979 tavaszára tervezi az első szállításokat.
      Ugyanekkor a Fairchild Camera and Instrument Corporation (amely a Fairchild Semiconductor alapítója) és három másik társaság indított támadást a Data General üzletpolitikája ellen, amely nem engedélyezi a szoftverei használatát más által gyártott gépeken.
      Mindkét perben megjelenik a "szétválasztás" (unbundling) fogalma, amely egy korábbi, IBM-mel szembeni perben keletkezett, ahol az IBM a szoftver- és gépárusításának szétválasztására ítéltetett (hogy ne kelljen a géppel a szoftvert is megvenni - a fordító). Jelen estekben a felperesek a fenti fordítottját kérik, hogy a szoftver vásárlás és használat ne legyen gépeladáshoz kötve.
      Az Amateur Computer Group of New Yersey hírlevelében Sol Libes következtet a National és Fairchild perek sikerének lehetséges hatásaira. A félvezető ipar előretörése lehetővé teszi a nagyteljesítményű szilícium chip CPU-k tömeggyártását, a VLSI (100000 tranzisztorfunkció feletti - a fordító) tecnológia biztosítja a memóriák kapacitásnövekedését, méret- és árcsökkenését. Jóslata szerint 1981-re megjelennek a 256 kbit-es RAM áramkörök, és 1982-re az árak 0,003 cent/bit alá esnek. Végkövetkeztetésként kijelenti: "Nincs messze a nap, amikor az S-100-as (egy 1974-ben kifejlesztett 100-csatlakozópontos buszrendszer - a fordító) otthoni gépünk nagyobb teljesítményű lesz, mint egy IBM-370-es nagygép."
      Az ok az, hogy a Fairchild és a National felismerte a lehetőséget, az érdeklődést az ilyen fejlesztések iránt, ezért próbálják elgördíteni a jogi akadályokat a technológia teljes megvalósítása elől. Ha sikerrel jár a szoftverek "szétválasztása" a hardver eladásoktól és legális lesz az utasításkészletek és I/O-funkciók megvalósítása, másolása az eredeti gyártótól eltérő eszközökkel, az olyan kis, olcsó rendszereket eredményez, amelyek képesek futtatni a nagygépekre fejlesztett szoftvereket.

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 1. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)