Vissza a Főoldalra   Vissza a Tartalomjegyzékhez   Vissza a Számítástechnika történet oldalra

A Lifeboat (mentőcsónak) Associates idegen hardvereket ment
(Írta: Tom Williams)

      Egy ötletdús fiatal szoftvercég installálja és konfigurálja a legtöbb, zavarosan sokféle hajlékonylemez meghajtóval ellátott, 8080/Z-80 rendszert. A new yorki Lifeboat Associates már több mint egy éve konfigurál Digital Research CP/M operációs rendszereket különböző hardver rendszerekhez és hajlékonylemez formátumokhoz. Tapasztalhatták, hogy az elszaporodó, de alapjaiban szabványos 8080 lemezes operációs rendszerek meghazudtolják azt a tényt, hogy a független gyártók szoftvercsomagjai különböző rendszereken is futtathatóak, ha azok azonos operációs rendszert használnak.
      A CP/M vizsgálatánál Tony Gold (32) és Larry Alkoff (39), akik maguk a Lifeboat Associates, felismerték, hogy az elfogadható árú (200,-$ alatti) 8080 operációs rendszerek között a CP/M viszonylag hardverfüggetlennek bizonyul és képes a legtöbb, lemezkezelést is igénylő programot futtatni. A CP/M eredetileg IBM-formátumú lemezegységekhez lett megírva, de a mikroszámítógép ipar robbanásszerű fellendülését követően és az új lemezrendszerek (ideértve az 5-1/4"-es hajlékonylemezt) megjelenésével az IBM-formátum "már nem az egyetlen játék volt a városban".
      A Lifeboat Associates számos forgalmazói szerződést kötött a Digital Research-csel, a CP/M tulajdonosával, miszerint jogosultak lettek a CP/M forgalmazására és konfigurálására különböző hardver rendszerekhez. Esetenként szoftvercsomag viszonteladói megállapodások is születtek egyes hardvergyártókkal. A szoftvercsomag, például az Icom esetében, mint Icom termék kerül a végfelhasználóhoz. A szoftvercsomag háttértámogatását nem a hardvergyártó biztosítja, hanem a Lifeboat Associates.

      PROBLÉMÁK ÉS MEGOLDÁSOK

      Mivel a CP/M eredetileg IBM fomátumú lemezegységekhez készült, a más rendszerekhez való átalakítás legfőbb technikai akadálya az eltérő lemezformátum és szektorméret, illetve szoftveroldalról a mikroprocesszorok különbségei és eltérő utasításkészleteik voltak. A probléma áthidalására különböző verziók léteznek 8" és 5-1/4" lemezekhez, illetve különböző számítógéprendszerekhez. A jelenleg elérhető változatok:
            North Star;
            North Star Double Density;
            Micropolis Double Density;
            Micropolis Quad Density;
            Icom Micro Floppy;
            Icom 8" IBM Single Density;
            Icom 8" IBM Double Density.

      AZ ÉRINTETT GYÁRTÓK BIZONYOS ELLENÁLLÁSA

      Egyes hardvergyártók, akik a saját szoftverükkel szállítják a gépeiket, nem szándékoznak a saját BASIC, stb. programjukat CP/M alá konfigurálni, mivel a CP/M alkalmazásával a vevők költségmentesen használhatják a CP/M alá kifejlesztett egyéb szoftvereket. Másodsorban a független szoftverírók mohón nekiláttak a saját szoftvereik (irodai programcsomagok, fordítók...) CP/M változatának megírásához, mert ezzel szélesebb hardverkört érhetnek el.
      Így az önérdektől fűtött hardvergyártóknak érdekében áll megadni az információt, amit általában csak komoly áldozatok árán lehet megszerezni, hogy a CP/M adaptálható legyen a gépükre. A Lifeboat Associates pedig kényelmesen "középen" helyezkedik el.
      A Digital Research a dokumentáció részeként biztosít egy "CP/M illesztési segédlet"-et, ami arra hivatott, hogy biztosítson minden információt a CP/M alá történő programíráshoz, a periféria és lemez I/O rutinok használatához.

The Intelligent Machines Journal 1. szám, 1978.12.11., 1. oldal
(Fordítás: Cs. Sz. I.)


Vissza a lap tetejére

    Tudomány és Technika (test@t-es-t.hu)